Ajankohtaista

Terveellistä asumista perinteisellä tekniikalla

Helsingin Oulunkylään rakennettava Muurarimestari-talo rakennetaan materiaaleilla, jotka on todettu toimiviksi jo vuosisatojen ajan.

− Kun halutaan rakentaa pitkäikäistä, on massiivinen tiiliulkoseinä erittäin järkevä ratkaisu. Rakenne itsessään on jo kestävä, mutta lisäksi pienistä osista koostuvan seinän mahdollisia vaurioita voidaan helposti korjata, sanoo arkkitehti Pauli Siponen Avarrus Arkkitehdit Oy:stä.

Rakennuksen ulkoseinät rakennetaan punatiilisestä reikätiilestä pääosin kahden kiven paksuisena. Kadun puolella paksuus on kaksi ja puoli kiveä. Valkotiilinen kuorikerros on ajateltu niin sanotuksi uhrikerrokseksi, joka voidaan tarvittaessa uusia purkamalla ainoastaan päällimmäinen kerros.

Materiaalivalinnat terveellisen sisäilman puolesta

Muurarimestarin materiaalivalinnoissa on kiinnitetty erityistä huomiota sisäilman laatuun. Tarkoituksena on, että rakennus sopii myös henkilöille, jotka ovat altistuneet sisäilman päästöille.

− Rakennuksesta tehdään mahdollisimman muoviton ja liimaton. Esimerkiksi melamiinipintaista lastulevyä ei käytetä lainkaan, kertoo Siponen.

Huoneistojen väliset seinät ja välipohjat toteutetaan paikallavaletusta betonista. Asuntojen sisäpinnat on tasoitettu ja rapattu, koska rakenteen tulee olla riittävän tiivis. Tasoitteet ja maalit ovat hengittäviä.

− Toteutamme mieluummin ajatonta ja klassista tyyliä kuin tämän hetken trendejä. Tämä toteutuu rakennuksessa kautta linjan, sisällä ja ulkona.

Muurarimestarissa luotetaan perinteiseen painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Ainoastaan yhteistiloihin, kuten saunaan ja jätehuoneisiin asennetaan koneellinen ilmanvaihto. Talo on myös vuosikymmeniin ensimmäinen kerrostalo, jossa on muuratut poistoilmahormit.

Havainnekuvat: Avarrus arkkitehdit Oy

Katso laajempi artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä:

As Oy Helsingin Muurarimestari

  • Asuinkerrostalo, Mestarintie 19, Helsinki
  • Suunnittelija: Avarrus Arkkitehdit Oy
  • Rakennuttaja: Kestävät Kodit Oy
  • Laajuus: n. 2 100 m2, 3 porrashuonetta, 29 asuntoa
  • Rakennusaika: 2022–2024
  • Runkoratkaisu: tiili
  • Tiilien valmistaja: Tiileri