Harkot

Asunto Oy Lahden Vilhonkatu 3, Lahti

Aivan Lahden keskustan tuntumassa sijaitseva Anttilanmäki on suojeltu puutaloalue, vanhinta säilynyttä Lahtea ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. Lahden Rakentava Oy löysi vuonna 2017 Anttilanmäen kupeesta pitkään tyhjillään olleen tontin ja päätti rakentaa sille neljän asunnon rivitalon.

Kohteen suunnittelijalle arkkitehti Markku Vaaralle rakennusliikkeen perustajilla, Lasse Kivistöllä ja Olli Mäkelällä oli muutamia toiveita. – Kerrosala tuli kompaktilla tontilla hyödyntää mahdollisimman tarkkaan. Kaavamääräyksiä piti noudattaa huolella, jotta rakennuslupa varmasti saadaan. Asuntojen ääneneristykseen tuli kiinnittää erityistä huomiota, Vaara kertoo.

Hyvä ääneneristävyys on kivirakenteen ja erikoisikkunoiden ansiota. Kivistölle ja Mäkelälle kivirakenne oli helppo valinta. – Kivirunkoinen rakennus on paitsi hiljainen, myös kosteus- ja paloturvallinen. Se pitää myös hyvin lämpöä, Kivistö painottaa.

Myyntipäällikkö Risto Lemola Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:stä suositteli valuharkkorakennetta, yrityksen lämpöeristetyllä EMH-380-harkolla toteutettuna.

EMH-380 on rakennusten seiniin ja perustuksiin tarkoitettu, ladottava ja valettava EPS-lämpöeristetty valuharkko. Tarkkamittainen harkko on helppo latoa paikoilleen. Betonia rakenteeseen kuluu 15 litraa/kivi. Harkkorakenteen U-arvo on 0,18 W/m2K.

Anttilanmäen kaavamääräykset edellyttivät uudisrakennukselta puuverhoilua ja siihen perinneväritystä. Nykyaikaiset rakentamistekniikat ovat kuitenkin sallittuja. Vuonna 2019 valmistunut As Oy Lahden Vilhonkatu 3 onkin paitsi alueen ensimmäinen rivitalo, myös toistaiseksi ainut kivirakenteinen, puuverhoiltu rakennus.

Lue artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä alta:

Asunto Oy Lahden Vilhonkatu 3, Lahti

• Valmistunut 2019

• Neljän asunnon kaksikerroksinen rivitalo

• Rakenne: valuharkkomuuraus, puujulkisivu

• Lämmönlähde: Ilma-vesilämpöpumppu

• Suunnittelu: Arkkitehdit Latva ja Vaara/Markku Vaara, arkkitehti SAFA

• Urakointi: Lahden Rakentava Oy

Harkkorakenne:

• 433 m2 380 mm:n Lämpöharkkoja

• 162 m2 MH-200-harkkoja 

• 8 kpl 2,4 m:n valmispalkkeja.

• Hollolan Rakennusbetoni- ja Elementti Oy toimitti harkkojen ja valmispalkkien lisäksi myös kohteen valmisbetonin