Julkinen rakentaminen

Taidelukio Lumit, Kuopio

Kirkkokadulle valmistunut taidelukio Lumit muodostaa etelästä tullessa luontevan portin Kuopion ydinkeskustaan. Taidelukion suunnitelma perustuu arkkitehtuurikilpailun vuonna 2017 voittaneeseen Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:n ja VSU maisema-arkkitehdit Oy:n työhön. Projektiarkkitehtina hankkeessa työskenteli arkkitehti Petri Pettersson.

Lumitin näyttävä tiilijulkisivu on harmaa. Sisääntuloa korostaa kuusipaneeliverhous. Julkisivun väriä mietittiin Petterssonin mukaan pitkään. – Rauhallinen harmaa sävy on harmonisin vaihtoehto ja on hyvä sävypari viereisen punatiilijulkisivun kanssa. Julkisessa rakennuksessa tiili on arvokas, pitkäikäinen ja huoleton sekä arkkitehdin kannalta hauska julkisivumateriaali.

– Se antaa mahdollisuuden leikkiä ornamentiikalla modernein aihein. Halusimme Lumitin tiilipinnan olevan mielenkiintoinen ja vivahteikas, koska suurten salitilojen julkisivut ovat ikkunattomia. Lumitin julkisivu ei olekaan perinteisesti limitetty. Kohotiilipinta tuo julkisivuun valon ja varjon leikkiä, Pettersson kertoo.

Kohteessa on käytetty Tiilerin Ruukintiiltä, joka on märkälyöntitekniikalla perinteiseen tapaan märkänä muottiin lyöden valmistettava umpinainen tiili. Jokainen tiili on oma yksilö, toista samanlaista tiiltä ei löydy.

–Taiteilijoiden talon materiaalien tulee olla rehellisiä ja helposti tunnistettavia, Pettersson sanoo.

Rakennuksen sisäpintoja luonnehtii rouheus: puhdasta betonipintaa on niin seinissä kuin lattioissa. Kevyissä väliseinissä on puuviilua tai valkoinen maalipinta ja akustoivissa rakenteissa metalli- ja puupintoja.

Kohde toteutettiin Terve talo -työmaan kriteereitä noudattaen. Rakentamisen puhtausluokka oli P1 ja rakennusmateriaalien päästöluokka M1. Katso artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä alla:

Kuopion Taidelukio Lumit, Koljonniemenkatu 48-50, Kuopio

– PääurakoitsijaNCC Suomi Oy

– Laajuus: 9 470 brm2

– Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy

– Rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy

– Julkisivumuuraus: Muuraus Nahkala Oy

– Investointi: noin 27 miljoonaa euroa

– Julkisivutiilet: Tiilerin Ruukintiili Harmaa ET60, erikoiskoko 130×130 ja 130x130x60. Yhteensä 110 000 tiiltä