Ajankohtaista

Tiilikampus kokosi opiskelijat yhteen

Savilahden kampus keskitti Savon ammattiopiston Kuopion toiminnot yhteen toimipisteeseen. Kolmessa toisiinsa kytkeytyvässä rakennuksessa on erilaisia opetus- ja toimistotiloja sekä ravintolamaailma opetuskeittiöineen. Kampus on paitsi oppimisympäristö myös ympäröivään kaupunkiin avautuva asiakaspalvelukeskittymä.

Savilahden kampus sijaitsee kiilamaisella tontilla hyvin näkyvällä paikalla, teknologiakylän kyljessä.

Tilaajan toiveena rakennusten arkkitehtuurille oli läpinäkyvyys: toiminnan näkyvyyden lisääminen niin talon sisällä kuin uloskin päin. Uuden kampuksen toivottiin myös nostavan ammatillisen koulutuksen profiilia.

Kampusrakennusten julkisivut koostuvat tiiliverhoilluista polveilevista massoista, jotka päättyvät jopa koko seinän kokoisiin, runsaasti luonnonvaloa sisätiloihin tuoviin ikkunaseiniin.

Savon koulutuskuntayhtymän johtajan Heikki Helven mukaan julkisivuun valittiin tiili, koska muita arvokkaita ja näyttäviä julkisivuvaihtoehtoja ei katsottu hyväksi. – Meille on tärkeää erottua massasta. Nyt Savilahden kampus erottuu positiivisesti muutoinkin hyvällä tyylillä rakentuvassa kaupunginosassa.

Kampusrakennusten arkkitehtuuriin haettiin hillittyä, mutta persoonallista värimaailmaa. Tiilipinta jatkuu myös sisällä, kaksikerroksisessa ravintolasalissa.

Tiilerin Luoto-tiileen ja sen rouheaan Lusto-pintastruktuuriin päädyttiin käyttäjien kanssa Tanskaan tehdyllä tutustumiskäynnillä. Luoto Lusto -tiilillä muurattu pinta on elävä ja vaihteleva, sillä polttoerienkin välillä on pientä eroa.

Savilahden kampuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi kuopiolaisen Arkkitehtitoimisto ON Oy:n ja oululaisen Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:n työyhteenliittymä LUON Savilahti.

Projektiarkkitehti Laura Sorri sanoo, että tiili lämminhenkisenä luonnonmateriaalina sopii erittäin hyvin julkisten rakennusten julkisivuun. – Se on tunnelmaltaan pysyvä ja jykevä. Koulurakennuksen julkisivumateriaalina se viestii uskottavuutta ja jatkuvuutta.

Lue artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä alla: