Ajankohtaista

Kansallisteatterin tiilet jatkavat näytöstään Vantaalla

Tikkurilan urheilupuiston ja Peltolan koulun läheisyyteen valmistui elokuussa 2021 Paviljonkikoulu, joka vastaa alueen peruskorjattavien koulujen väistötilojen tarpeeseen. Modernin kiinteistön varastorakennuksen vanhoista tiilistä muurattu julkisivu kiinnittää huomiota.

Mistä on kyse? Seinään kiinnitetty QR-koodi antaa ohikulkijoille vastauksen. Meille asiasta kertoo projektikoordinaattori Kimmo Nekkula Vantaan kaupungin ympäristökeskuksesta.

– Vantaa on mukana rakentamisen kiertotalouden kansainvälisessä CIRCuIT hankkeessa, jossa toteutetaan useita demoja. Suomessa keskitymme rakennusosien uudelleenkäyttöön. Paviljonkikoulun demo liittyy olemassa olevien rakennusten purkamisen yhteydessä saatujen materiaalien hyödyntämiseen, Nekkula kertoo.

Tiilien kierto Kansallisteatterista Vantaalle on vähän sattumaakin.

– Alun perin kierrätettävät tiilet oli tarkoitus ottaa Vantaan omasta purkukohteesta, mutta aikataulut eivät mahdollistaneet tätä. Hankkeessa mukana olevalla Umacon Oy:llä oli purku-urakka Kansallisteatterissa sopivaan aikaan vuonna 2021, ja sieltä oli tiiliä saatavilla.

Pari tuhatta umpitiiltä

Ulkorakennuksen seinään on muurattu reilut kaksituhatta Kansallisteatterin vanhaa tiiltä. – Pieni määrä erityyppisiä tiiliä tutkittiin otoksena ensin hankepartnerimme Tampereen yliopiston laboratoriossa, jossa niiden puristuslujuutta, vedenalkuimunopeutta, vedenimukykyä ja jäädytyssulatuskestävyyttä tutkittiin. Sen jälkeen tiilten pakkasenkestävyyttä tutkittiin vielä Koestus Oy:n laboratoriossa Oulussa, Nekkula kertoo.

– Tiilien ominaisuudet vaihtelevat varsin suuresti tiilikohtaisesti. Rakennukseen päätettiin tulosten perusteella valita väliseinään 1950-luvulla muurattuja umpitiiliä, koska ne olivat säilyneet parhaimmassa kunnossa.

Myös Elannon ja Tulitikkutehtaan tiilet kiertoon

Vantaan Hiekkaharjussa on asuinkerrostalossa muistuma paikalla olleesta Elannon myymälästä ja Tampereella laitetaan tulitikkutehtaan tiilet kiertoon.

Katso näistä kaikista lisää alla olevasta Kivestä Muuraamalla -lehden artikkelista!