Kerrostalot

Asunto Oy Samoan Fale, Helsinki

Helsingin Jätkäsaareen, Melkinlaiturin alueelle valmistuneen asuinkerrostalon tiilijulkisivu on häkellyttävän monimuotoinen, kun sitä malttaa tarkastella vähän kauemmin.

Kaavamääräyksessä edellytettiin laadukasta julkisivuratkaisua. Kohteen pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti SAFA Vesa HumalistoArkkitehtitoimisto INAROsta sanoo, että paksu tiilimuuri sopii kaupunkikuvallisesti Jätkäsaareen hyvin ja oli kohteeseen luonteva valinta.

Kohteessa onkin käytetty poltettua tiiltä monella tapaa: niin julkisivussa, katossa kuin pihalla.

– Puhtaaksimuurattu tiili on kestävä ja varma valinta, sillä merenranta-alueella avomereltä puhaltava tuuli tuo julkisivuun vettä.

Tiilerin umpinainen Ruukintiili oli puolestaan luonteva vaihtoehto. Sen säänkestävyys on erinomainen ja elinkaari useita satoja vuosia.

Suunnittelijat halusivat julkisivussa näkyviin myös käden jälkeä, vanhaa teollista ympäristöä heijastavaa tiilimateriaalia, johon yksilöllinen Ruukintiili sopii hyvin.

– Massoittelultaan ja aukotukseltaan rakennus on aika yksinkertainen, selkeä ja toistuva, Humalisto sanoo.

Kauempaa katsoen rakennus on arkkitehtuuriltaan, massoittelultaan ja värimaailmaltaan rauhallinen ja vaatimatonkin.  – Tarkemmin tutustuttaessa se huokuu lämpimyyttä, ystävällisyyttä, vuorovaikutusta ja pieniä yllätyksiä, Humalisto lupaa.

Muurauksesta paljastuukin yksityiskohtien runsaus. Julkisivusta löytyy valon ja varjon leikkiä muodostavaa syvyyssuuntaista kolmiulotteista seinäpintaa, erilaisia kehyksiä, syvennyksiä, reliefejä, vaihtelua saumojen väleissä. Julkisivuissa on käytetty peräti 15 erilaista tiilituotetta.

Teksti: Dakota Lavento, kuvat: Daniel Reini

Asunto Oy Samoan Fale

Samoankuja 3, Jätkäsaari, Helsinki

– Valmistunut: 2023, Hitas-kohde

– Laajuus: 4 100 m² asumista (44 asuntoa), 350 m² liiketilaa
– Perustajaurakoitsija: Oulun Rakennusteho Oy

– Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Inaro: Vesa Humalisto (pääsuunnittelija), Tuomas Voutilainen (projektiarkkitehti, toteutusvaihe)

– Julkisivutiilet: Tiilerin Ruukintiili Nordic Peat NT60 270x130x60, 31 500 kpl, Ruukintiili Nordic Fire NT60 270x130x60, 26 500 kpl. Ruukintiili Nordic Shadow NT60 270x130x60, 20 000 kpl

– Kattotiilet: Wienerberger ZZ Wancor AG: Urban U Christianshavn ja Urban U Rosenborg

– Pihatiilet Wienerbergerin Hollannin tehtaalla valmistetut Nero DF 200x64x85 mm ja Siena DF 200x64x85 mm