Ajankohtaista

Tiilistruktuurien kudelma

Helsingin Jätkäsaareen, Melkinlaiturin alueelle valmistuneen asuinkerrostalon tiilijulkisivu on häkellyttävän monimuotoinen, kun sitä malttaa tarkastella vähän kauemmin.

Kaavamääräyksessä edellytettiin laadukasta julkisivuratkaisua. Kohteen pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti SAFA Vesa Humalisto Arkkitehtitoimisto INAROsta sanoo, että paksu tiilimuuri sopii kaupunkikuvallisesti Jätkäsaareen hyvin ja oli kohteeseen luonteva valinta.

Kohteessa onkin käytetty poltettua tiiltä monella tapaa: niin julkisivussa, katossa kuin pihalla.

– Puhtaaksimuurattu tiili on kestävä ja varma valinta, sillä merenranta-alueella avomereltä puhaltava tuuli tuo julkisivuun vettä.

Tiilerin umpinainen Ruukintiili oli puolestaan luonteva vaihtoehto. Sen säänkestävyys on erinomainen ja elinkaari useita satoja vuosia.

Suunnittelijat halusivat julkisivussa näkyviin myös käden jälkeä, vanhaa teollista ympäristöä heijastavaa tiilimateriaalia, johon yksilöllinen Ruukintiili sopii hyvin.

Vuorovaikutusta ja yllätyksiä

Suunnittelijat halusivat tuoda julkisivuratkaisuun yllätyksellisyyttä modernilla tavalla.

– Massoittelultaan ja aukotukseltaan rakennus on aika yksinkertainen, selkeä ja toistuva, Humalisto sanoo.

Kauempaa katsoen rakennus on arkkitehtuuriltaan, massoittelultaan ja värimaailmaltaan rauhallinen ja vaatimatonkin. – Tarkemmin tutustuttaessa se huokuu lämpimyyttä, ystävällisyyttä, vuorovaikutusta ja pieniä yllätyksiä, Humalisto lupaa.

Muurauksesta paljastuukin yksityiskohtien runsaus. Julkisivusta löytyy valon ja varjon leikkiä muodostavaa syvyyssuuntaista kolmiulotteista seinäpintaa, erilaisia kehyksiä, syvennyksiä, reliefejä, vaihtelua saumojen väleissä. Julkisivuissa on käytetty peräti 15 erilaista tiilituotetta.

As. Oy Samoan Falen julkisivun vaativasta muuraustyöstä vastasi kokonaistoimituksena tiilien ja laastien hankintaa myöten Nurmijärven Muurarit Oy. Kaikkiaan 44 asunnon kerrostalon perustajaurakoitsijana toimi Oulun Rakennusteho Oy.

Lue alta koko artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä