Kerrostalot

Korttelikylän opiskelija-asunnot, Jyväskylä

Korttelikylä on Mäki-Matin kaupunginosassa sijaitseva opiskelija-asumisen kortteli. Korttelikylässä kaikki tukee luontevaa kohtaamista. Rakennukset kiertyvät talojen asukkaat kokoavan sisäpihan ympärille. Kulkutiet ja toiminnot tukevat luontevien sosiaalisten kontaktien syntymistä asukkaiden välillä.

Korttelikylän 12 000 neliön rakennusmassa on suuri kokonaisuus, joka on pilkottu hienosti inhimilliseen mittakaavaan. Talot ovat kapealinjaisia ja harjakattoisia. Suunnittelijoiden mukaan pienten asuntojen toisteisuus verhoutuu monimuotoiseen julkisivuun ja kohtuullisen kokoisiin rakennusmassoihin.

Jyväskylä tunnetaan arkkitehti Alvar Aallon tiiliarkkitehtuurista myös yliopistokampuksella. Osittain siksi tiilijulkisivut olivat luonteva valinta myös Korttelikylään.  – Tiili on myös kestävä vaihtoehto. Se vanhenee kauniisti eikä tarvitse paljon huoltoa, arkkitehti Nikolas Davies Arkkitehtitoimisto INAROsta toteaa.

Siistiä ja sotkuista rappausta

Korttelikylän rakennusten julkisivut on verhoiltu vaaleanharmaalla tiilellä, mutta erilaiset tiilet ja kaksi saumaustapaa rikastuttavat julkisivujen ilmettä.

Tiili tuo julkisivuun pienemmän ja rouhean mittakaavan. – Saimme taloja eroteltua kolmella sävyllä ja yhdessä niistä muodostui rikkaampi kokonaisuus, Davies toteaa.

Tiilitehdas Raikkonen Oy:n hieman tavallista matalampi tiili, 52 millinen, luo tiilestä pidemmän vaikutelman ja antaa julkisivulle omaleimaisuutta. Väri sävytettiin arkkitehtuuriin sopivaksi.

Arkkitehdit halusivat julkisivun kadun puolella muurattavan siistiksi ja saumauksen puhdaslinjaiseksi. Pihan puolella jäljen tuli olla rouheaa. Arkkitehdit käyttivät spekseissä ilmauksia siisti ja sotku.

– Jokainen ammattimuurari osaa tehdä siistiä, mutta sotkuinen jälki on vaikeampi toteuttaa.

Teksti: Dakota Lavento, Kuvat: INARO

Korttelikylä

Nuuskakuja 2, Mäki-Matti, Jyväskylä

– Valmistunut: 2023

– Laajuus: 12 000 m² asumista (384 asuntoa), 1100 m² yhteistilaa

– Arkkitehti- ja toteutussuunnittelu: Arkkitehtitoimisto INARO – Sami Heikkinen (pääsuunnittelija), Emilia Ellilä (projektiarkkitehti, viitesuunnitelma- ja luonnosvaihe), Nikolas Davies (projektiarkkitehti, toteutusvaihe), Tuomas Voutilainen, pihasuunnittelu: maisema-arkkitehti Anna-Kaisa Aalto

– Pääurakoitsija: Pohjola Rakennus Oy Suomi

– Julkisivumuuraus:Muuraus Nahkala Oy ja Muurausliike Sami Vanne Oy.

Julkisivutiilet:Tiilitehdas Raikkonen Oy, RT 52 285x135x52, värisävyt: Usva vaalea kasarmi, usva tumma kasarmi sekä luonnonvalkoinen kasarmi, 450 000 kpl