Kerrostalot

Urhea-koti, Helsinki

Helsingin kansainvälisen tason huippu-urheilun keskus Urhea-kampus valmistui vuonna 2021 Mäkelänrinteen urheilulukion ja uintikeskuksen alueelle. Urhea-koti tarjoaa mahdollisuuden myös asua kampuksella. HOASin omistamassa, 11-kerroksisessa vuokratalossa on 83 huoneistoa, ja niissä yhteensä 166 huonetta.

Urhea-koti on rakennettu jyrkkään rinteeseen, ahtaalle tontille. – Rakennuspaikka on osa valmista kaupunkimiljöötä. Tutkimme kaavoittajan toivomuksesta myös pitkänomaista, matalampaa talotyyppiä̈, mutta sellainen ei rakennuspaikalle mahtunut. Tuntuikin luontevalta jatkaa naapuruston pistetalojen linjaa, toteaa arkkitehti SAFA Tuomo Siitonen.

– Talotyypin ohella ympäristö antoi vaikutteita myös rakennuksen yksityiskohtiin, vaaleisiin väreihin ja nauhafasadeihin. Käyttäjien ja ympäristön asettamat lähtökohdat ovatkin tärkeimmässä roolissa töissämme.

Tiilireliefi antaa auringon leikkiä

Urhea-kodille antaa persoonallisen ilmeen taivutettu fasadi, joka erottaa sen lähellä olevista 1960-luvun tornipistetaloista. Auringon liikkumisen myötä taloon tulee eri lailla valaistuja pintoja.

– Taloudelliset seikat ja tehokkuus edellyttävät suurta runkosyvyyttä. Se tekee pistetalosta ilmeeltään raskaan ja suhteiltaan pönäkän. Taite on eräs keino jäsentää volyymia hoikempiin vertikaaleihin vyöhykkeisiin, Siitonen toteaa.

Rakennuksen runko on tehty betonielementeistä ja julkisivu muurattu Wienerbergerin Superwhite Retro RT60 -tiilillä. Julkisivuissa on käytetty myös vaalean tiilen kanssa hyvin yhteen sopivaa luonnonväristä puuta.

Tiilet on muurattu reliefimäisesti ja osin hammastaen eli tiilen nurkka on jätetty näkyviin. Lopputulos on erittäin tyylikäs.

– Tiilireliefillä saimme auringon valon tukemaan pyrkimystämme luoteis- ja kaakkoisjulkisivuissa. Rakennuksen pohjaratkaisu puolestaan on puolitasoinen eli kaksivartinen porras palvelee puolikasta kerrosta. Näin koillis- ja lounaisjulkisivujen ikkunanauha saatiin jaettua kahtia tehostamaan julkisivun jakautumista kahteen vertikaalivyöhykkeeseen. Teksti: Leena-Kaisa Simola, Kuvat: Juho Kuva

Urhea-koti

Mäkelänrinne 4, Helsinki

– Rakennuttaja-omistaja: Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas

– Vuokralainen: Urhea-säätiö

– Rakennettu pääkaupunkiseudun urheilevien opiskelijoiden käyttöön

– Rakennusaika: 11/2019–6/2021

– Arkkitehtisuunnittelu: arkkitehti Tuomo Siitonen ja projektiarkkitehti Leena Petäjä / Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy

– Pääurakoitsija: Rakennus K. Karhu Oy

– Laajuus: 5 500 kem2

– 11 kerrosta, 83 huoneistoa, 166 huonetta

– Julkisivu: paikalla muurattu tiili, Wienerberger Superwhite Retro RT 60

– Runkorakenne: betonielementti