Ajankohtaista

Omaleimaista tiiliarkkitehtuuria opiskelijoiden Korttelikylässä

Korttelikylä on Mäki-Matin kaupunginosassa sijaitseva opiskelija-asumisen kortteli. Korttelikylässä kaikki tukee luontevaa kohtaamista. Rakennukset kiertyvät talojen asukkaat kokoavan sisäpihan ympärille. Kulkutiet ja toiminnot tukevat luontevien sosiaalisten kontaktien syntymistä asukkaiden välillä.

Korttelikylän 12 000 neliön rakennusmassa on suuri kokonaisuus, joka on pilkottu hienosti inhimilliseen mittakaavaan. Talot ovat kapealinjaisia ja harjakattoisia. Suunnittelijoiden mukaan pienten asuntojen toisteisuus verhoutuu monimuotoiseen julkisivuun ja kohtuullisen kokoisiin rakennusmassoihin. Koska kokonaisuus on jaettu pienempiin osiin, kortteli näyttää erilaiselta kaikista lähestymiskulmista.

Jyväskylä tunnetaan arkkitehti Alvar Aallon tiiliarkkitehtuurista myös yliopistokampuksella. Osittain siksi tiilijulkisivut olivat luonteva valinta myös Korttelikylään. Tiili on myös kestävä vaihtoehto.

– Pitää myös muistaa, että rakennus jää rakennuttajalle vuosikymmeniksi. Tiili on kestävä materiaali. Se vanhenee kauniisti eikä tarvitse paljon huoltoa, arkkitehti Nikolas Davies Arkkitehtitoimisto INAROsta lisää.

Siistiä ja sotkuista rappausta

Korttelikylän rakennusten julkisivut on verhoiltu vaaleanharmaalla tiilellä, mutta erilaiset tiilet ja kaksi saumaustapaa rikastuttavat julkisivujen ilmettä.

Tiili tuo julkisivuun pienemmän ja rouhean mittakaavan. – Saimme taloja eroteltua kolmella sävyllä ja yhdessä niistä muodostui rikkaampi kokonaisuus, Davies toteaa.

Tiilitehdas Raikkonen Oy:n hieman tavallista matalampi tiili, 52 millinen, luo tiilestä pidemmän vaikutelman ja antaa julkisivulle omaleimaisuutta. Väri sävytettiin arkkitehtuuriin sopivaksi.

Arkkitehdit halusivat julkisivun kadun puolella muurattavan siistiksi ja saumauksen puhdaslinjaiseksi. Pihan puolella jäljen tuli olla rouheaa. Arkkitehdit käyttivät spekseissä ilmauksia siisti ja sotku.

– Jokainen ammattimuurari osaa tehdä siistiä, mutta sotkuinen jälki on vaikeampi toteuttaa.

Muurauksesta vastasivat Muuraus Nahkala Oy ja Muurausliike Sami Vanne Oy.

Teksti: Dakota Lavento, uvat: INARO

Katsko koko artikkeli Kivestä Muuramalla -ledessä alta