Ajankohtaista

Lammin Betoni etenee päästöloikassaan

Lammin Betonin Tehtaalla onkin parhaillaan harkkojen tuotannossa käynnissä 15 sideaineyhdistelmän koeajot. Alustavat tulokset ovat todella lupaavia niin valmistettavuuden kuin lujuusominaisuuksienkin kannalta.

Lammin Betoni on mukana Betoniteollisuuden ja Aalto-yliopiston Loikka-hankkeessa. Se liittyy luontevasti Lammin toimiin ja tavoitteisiin vähähiilisyyden edistämiseksi.

– Jo vuonna 2010 optimoimme käytössä olevia betonireseptejä sideaineiden eli sementtien osalta. Tuotteesta riippuen pienennysvaikutus oli jo silloin 20–30 prosenttia, Lammin Betoni Oy:n markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen kertoo.

Lammin Betoni on vähentänyt päästöjään vähitellen vuosien varrella. Tällä vuosikymmenellä asiaa on edistetty systemaattisesti.

– Kaikille tuotteillemme laadittiin EPD-ympäristöselosteet vuonna 2021. Samana vuonna asetimme tavoitteeksemme puolittaa tuotteittemme hiilijalanjälki vuoden 2020-päästötasosta vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraali rakentaminen on yksi vastuullisuusohjelmamme neljästä painopisteestä, Inkiläinen toteaa.

Tavoitteena hiilineutraalisuus

Lammin omassa Loikka-hankkeessa tavoitteena on löytää tutkimus- ja kehitystyön avulla keinot, joilla tuotekohtaisten hiilidioksidipäästöjen puolittamiseen päästään.

– Hankkeessa on keskitytty tutkimaan sekä seossementtien että vaihtoehtoisten sideaineiden käyttöä sekä eristemateriaalin päästöjen pienentämistä, Inkiläinen kertoo.

– Päästöjen vähennystyö ei lopu vielä puolittamiseen, vaan tavoittelemme aidosti hiilineutraalisuutta. Se koskee kaikkia valmistamiamme tuotteita. Etsimme myös keinoja, joilla tuotteistamme valmistettavien rakennusten, esimerkiksi Lammi Kivitalojen, elinkaaren aikaiset päästöt ja energiankulutus saadaan painettua mahdollisimman pieneksi.

Lammin Betonin tavoitteena on saada uusilla sideainetyypeillä valmistetut tuotteet jatkuvaan tuotantoon vuoden 2024 aikana. Ennen sitä varmistetaan, että kaikki asetetut laatuvaatimukset täyttyvät. Näitä ovat esimerkiksi harkkojen valmistettavuus, mittatarkkuus, lujuus, säänkestävyys ja M1-sisäilmapäästöluokitus.

Lue koko artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä alta: