Ajankohtaista

Pateniemenranta – Oulun merellisin kaupunginosa

Määtän perhe sai hankittua omarantaisen tontin Pateniemen Veneenveistäjänrannasta, ja arkkitehditkin halusivat ottaa siitä kaiken irti. Kun asuntoon astuu sisään, näkymä saa vetämään henkeä.

– Mielestämme oli tärkeää, että näkymä merelle avautuu silmien eteen heti taloon sisään tullessa, arkkitehdit Tiina Sainila ja Mikko Kanninen oululaisesta SAIKA design Oy:stä toteavat.

– Meillä ei ollut varsinaista tarvetta uuden talon rakentamiseen. Mutta kun tämä tontti tuli myyntiin, halusimme ostaa sen heti – maiseman ja meren takia, Määtät kertaavat.

Tonttikaupat tehtiin elokuussa 2020. – Kivitalo oli ollut meillä ykkösvaihtoehtona alusta alkaen. Vertailimme kuitenkin kivi- ja puutalojen hintoja. Ne olivat samalla viivalla eli senkin suhteen päätös oli helppo, perheen isä sanoo.

– Pohjaratkaisu on suhteellisen selkeä ja varsin avoin. Rakennuttajat toivoivat korkeaa oleskelutilaa, ja suunnittelimme muut tilat kiertymään tämän tilan ympärille. Autotalli toimii myös harrastetilana ja sieltä on kätevä sisäyhteys teknisen tilan ja kodinhoitohuoneen kautta asuintiloihin, Sainila kertoo. Asuinneliöitä on kaikkiaan 170 ja rakennuksen kokonaisala on noin 277 neliötä.

Hyvä ajoitus ennen hintojen nousua

Määtät valitsivat tulevaksi kodikseen yksilöllisen, harkkorakenteisen Lakka Kivitalon.

– Kun ryhdyimme rakentamaan, ajattelimme olevamme ainoat siinä puuhassa koronapandemian juuri käynnistyttyä. Kävikin juuri päinvastoin, perheen isä sanoo.

– Onneksi ehdimme ostaa Lakalta talopaketin ja pihakivet sekä tehdä muutkin isot hankinnat kuten puutavarat ennen hintojen nousua. Lakan kautta saatiin myös runkovaiheen tekijät.

Muiden ammattitaitoisten rakennusmiesten löytäminen olikin vaikeampaa.

– Ryhdyin tekemään omaa työtäni osa-aikaisesti. Oli helpompi tehdä itse rakennushommia, kuin etsiä hyviä miehiä, jotka olivat kaikki kuitenkin varattuja.

Päätös oli sikäli helppo, että rakennustyöt sujuvat perheen isältä itseltäänkin erittäin hyvin – lapiohommista sähkösuunnitteluun ja -ohjelmointiin. Rakennuksen huipputekninen taloautomaatio onkin hänen itsensä suunnittelema ja toteuttama.

Rakennuksen energiatehokkuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota, mikä oli yksi syy myös harkkorakenteen valintaan. Pääasiallisena lämmönlähteenä on maalämpö. Talon yksi erikoisuus on talon keskellä sijaitsevaan, betonista valettuun portaikkoon integroitu leivinuuni. Betonikuutio sitoo uunin lämpöä ja luovuttaa sen hiljalleen huoneistoon.

Lue koko artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä alta sekä sen alta artikkeli alueen kaavoituksesta!