Kerrostalot

As Oy Näsilinnankatu 40 D, Tampere

Kojamo rakennutti Tampereen keskustaan, Näsilinnankatu 40:n sisäpihalle nelikerroksisen vuokratalon. Runko toteutettiin Lammin Kuorikivi -harkoilla.

– Harkkorakenne osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Rakennustavan tuomat monet edut, kuten kestävyys, turvallisuus ja estetiikka pääsevät esiin, toteaa urakoitsijana toimineen Marvean toimitusjohtaja Leon Kärnä.

– Rakennuspaikan sijainti keskellä kaupunkikorttelia johti aika pian siihen, että runkoratkaisuksi haettiin jotain muuta kuin elementtirakentaminen. Sisäpihalle pääsi vain vanhan rakennuksen läpi porttikongista, jossa oli vielä alapuolen kellarista johtuen kantavuuden rajoitus, kertoo senior architect Marko Niittynen kohteen suunnitelleesta Arco Architecture Companystä.

Rakennuksen runko päätettiin toteuttaa valuharkkorakenteella. Se mahdollisti myös projektin nopean käynnistämisen.

– Nopea käynnistäminen ja koko hankkeen optimointi on rakennuttajalle tärkeää liiketoiminnan kannalta, mutta myös siksi, että mahdollisimman lyhytkestoinen hanke aiheuttaa

alueen asukkaille ja liikenteelle vähemmän haittaa, Kojamon aluepäällikkö Kalle Kivelä toteaa.

Kivirakenne sopii myös Kojamon arvoihin.

– Energiatehokkuus ja ekologinen kestävyys sekä terveellisyys ja turvallisuus ovat Kojamolle vastuullisena kaupunkiasumisen kehittäjänä ehdottomasti tärkeitä arvoja, Kivelä korostaa.

– Rakennusten ja järjestelmien ikääntyessä vesivahinkojenkin riski ja todennäköisyys kasvavat. On hyvä, että kivirakenne on tässäkin suhteessa vikasietoinen, mikä on koko rakennuksen elinkaaren ja helpon ylläpidon kannalta hyvä asia.

As Oy Näsilinnankatu 40 D, Tampere

– Rakennuttaja: Lumo Kodit Oy / Kojamo

– Arkkitehtisuunnittelu: Arco Architecture Company, vastuullisena senior architect Marko Niittynen, pääsuunnittelija Kalevi Näkki

– Rakennusurakoitsija: Marvea Oy

– Kokonaiskerrosala: 2 200 m2

– 49 vuokra-asuntoa, yksiöistä kolmioihin, huoneistokoot 25,5–49 m2

– Rakennusaika: 2/22–6/23

– Runkorakenne: Lammin Kuorikivi -valueristeharkko