Ajankohtaista

Rakennus kuin runo

Turun Runosmäessä keväällä 2024 käyttöön otettava Riimi on arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen, monipuolinen ja toimiva monitoimitalo.

Turun kaupungin osuus tiloista on noin 75 prosenttia ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän noin 25 prosenttia.

– Käyttäjien näkövinkkelistä tällainen monitoimirakennus on jonkinsorttinen kompromissi, sillä kaikkien pitää joustaa. Tilatehokkuuteen pyritään, joten osa tiloista on yhteisiä. Suunnittelutehtävänä monitoimirakennus on aivan vaikeimmasta päästä, kohteen suunnittelija, arkkitehti SAFA Jaakob Solla sanoo.

Tavaramerkkinä tiili

Sollan mukaan tiiliarkkitehtuurista on muodostunut Arkkitehtitoimisto Konkretin tavaramerkki. – Olemme käyttäneet tiiltä paljon varsinkin asuntokohteissa. Pääkaupunkiseudulla sitä edellytetään usein jo kaavassa. Puhtaaksimuurattu tiili on julkisivuverhouksena selkeä ja pitkäikäinen ratkaisu.

Tiili on Sollan mielestä materiaalina klassisen kaunis. – Esimerkiksi Italiassa vanhoissa holvikaarisissa tiilirakennuksissa on todella mielenkiintoisia yksityiskohtia. 

Olikin luontevaa suunnitella tiilijulkisivu myös Runosmäen monitoimitaloon. – Kohteen arkkitehtuurissa ideana ovat tiiliset laatikot ja niiden välinen vapaa tila, joita lasijulkisivut yhdistävät, Solla pelkistää.

Runsasta ja elävää

Tiileksi valittiin Tiilerin Ruukintiili Nordic Grey ja sama reliefitiilenä. Ruukintiili on märkälyötimenetelmällä tehty kestävä umpitiili. Jokainen tiili on perinteiseen tapaan valmistetun tiilen lailla ainutlaatuinen. Ruukintiili on umpitiilenä myös täysin kierrätettävä. Se voidaan ottaa seinästä ja käyttää uudelleen.

Muurauksessa suunnittelijat ovat päästäneet luovuutensa valloilleen. Riimin julkisivussa tiilenkäyttö on hyvin ennakkoluulotonta ja tuo oivallisesti esiin tiilen käytön monenlaisia mahdollisuuksia. Kohteessa on niin osittaisia reliefejä kuin kulmatiilien avulla toteutettua elävää pintaa. – Meillä oli ajatus sattumanvaraisesti etenevistä syvennys- ja tasopintakuvioista, Solla kertoo. Kirkkosalin päätyseinän reliefijulkisivu on kokonaistaideteos.

Lue koko artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä alta!