Julkinen rakentaminen

Monitoimitalo Riimi, Turku

Turun Runosmäessä keväällä 2024 käyttöön otettava Riimi on arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen, monipuolinen ja toimiva monitoimitalo.

Turun kaupungin osuus tiloista on noin 75 prosenttia ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän noin 25 prosenttia.

– Suunnittelutehtävänä monitoimirakennus on aivan vaikeimmasta päästä, kohteen suunnittelija, arkkitehti SAFA Jaakob Solla sanoo.

Sollan mukaan tiiliarkkitehtuurista on muodostunut Arkkitehtitoimisto Konkretin tavaramerkki. – Olemme käyttäneet tiiltä paljon varsinkin asuntokohteissa. Puhtaaksimuurattu tiili on julkisivuverhouksena selkeä ja pitkäikäinen ratkaisu.

Olikin luontevaa suunnitella tiilijulkisivu myös Runosmäen monitoimitaloon. – Kohteen arkkitehtuurissa ideana ovat tiiliset laatikot ja niiden välinen vapaa tila, joita lasijulkisivut yhdistävät, Solla pelkistää.

Runsasta ja elävää

Tiileksi valittiin Tiilerin Ruukintiili Nordic Grey ja sama reliefitiilenä. Ruukintiili on märkälyötimenetelmällä tehty kestävä umpitiili. Jokainen tiili on perinteiseen tapaan valmistetun tiilen lailla ainutlaatuinen. Ruukintiili on umpitiilenä myös täysin kierrätettävä. Se voidaan ottaa seinästä ja käyttää uudelleen.

Muurauksessa suunnittelijat ovat päästäneet luovuutensa valloilleen. Riimin julkisivussa tiilenkäyttö on hyvin ennakkoluulotonta ja tuo oivallisesti esiin tiilen käytön monenlaisia mahdollisuuksia. Kohteessa on niin osittaisia reliefejä kuin kulmatiilien avulla toteutettua elävää pintaa.

Haastava muuraustyö

Kohteen työnjohtaja/työmaapäällikkö Roope Mäkinen NCC:ltä sanoo, että muurauskohteena Riimi oli varsin haastava. – Rakennuksessa on neljä lohkoa, joiden väliin viides lohko jää. Lohkoista jokainen on verhoiltu samalla poltetulla tiilellä, joka jatkuu viidennen keskilohkon puoleisiin sisäseiniin. Sisätiloissa tehtävät verhomuuraukset eivät ole helppoja toteuttaa.

– Riimissä on yli 13 metrin korkuisia valokuiluja. Siellä on kirjaston seiniin upotettavia kirjahyllyjen syvennyksiä. On vaadittu monen muotoisia ja paikoin hyvinkin järeitä aukonylitysratkaisuja.

Mäkinen mainitsee erikseen reliefimuuraukset. – Koko rakennuksen ensimmäinen kerroksen korkeus on toteutettu yhdellä erikoisreliefillä. Tietyissä julkisivuissa ikkunanaluset on muurattu arkkitehtien piirtämien mallien mukaisesti tiili tiileltä. 

Katso artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä alta!

Runosmäen monitoimitalo Riimi

– Rakennusaika 2022–2024

– Koko 5 385 k-m² + piharakennukset 190,5 k-m²

– Tilaaja: Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän omistama keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö KKOY Runosmäen monitoimitalo

– Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto KONKRET Oy/ arkkitehti SAFA Jaakob Solla Projektiarkkitehdit: Emmi Jusslin, arkkitehti SAFA ja Essi Tervo, arkkitehti SAFA. Sisustusarkkitehti Aurora Solla,

– Pääurakoitsija: NCC Suomi Oy

– Tilaajan budjetti noin 20 miljoonaa euroa

– Rakenne: Betonielementtirunko, tiiliverhous

– Julkisivu- ja sisäverhoustiilet: Tiilerin  Ruukintiili Nordic Grey ET60 285x130x60 ja Ruukintiili Nordic Grey ET60 Reliefitiili 285x130x60, menekki noin 160 000 kpl