Ajankohtaista

Pirkkalan koulukampus on tiilien karkkikauppa

Pirkkalan keskustaan Vähäjärven rannalle rakennettu noin 20 000 neliön suuruinen kampus koostuu yhdeksästä noppamaisesta osasta, joiden erisävyiset tiilipinnat jatkuvat sisätiloihin. Sen materiaalipaletissa korostuu maanläheisten sävyjen ja tiilipintojen elävyys, rouheus, aitous ja luonnollisuus.

Kampuksen julkisivuista löytyy seitsemää tiiliväriä ja 14 eri tiilityyppiä. Jokaisesta tiilestä julkisivussa on kahta pintavaihtoehtoa, sekä lusto että leikattu. Julkisivu on muurattu Tiilerin tiilillä.

Lopputulos ei ole lainkaan levoton, vaan huikean kaunis. Eläväisen tiilijulkisivun pinnat heijastavat valoa eri tavoin vuorokauden ajan, valoisuuden ja katsojan sijainnin mukaan.

Arkkitehtisuunnittelusta on vastannut BST-Arkkitehdit. Pääsuunnittelijana hankkeessa toimii Petri Tavilampi, vastaavana rakennussuunnittelijana Merja Kiviranta, projektiarkkitehtina Ida Mustamaa ja sisustusarkkitehtina Marika Ågren.

– Halusimme suunnitella koulun, jossa materiaaleja käytetään mahdollisimman aidosti. Pintamateriaalit, kuten puhtaaksi muurattu tiili julkisivumateriaalina, ovat kestäviä, pitkäikäisiä ja vanhenevat kauniisti. Pellityksetkin ovat pääosin sinkkipintaisia, suunnittelijat kertovat.

Tiilen käytöllä ja noppamaisuudella suuri kokonaisuus saatiin näyttämään hallitulta ja pienimittakaavaiselta.

Arvostamme elinkaarikestävyyttä

Pirkkalan kunnan tilapalvelupäällikkö Timo Orjala kertoo, että tiilijulkisivua edellytettiin jo asemakaavassa, joko puhtaaksimuurattuna tai rapattuna. – Arkkitehtisuunnittelussa päädyttiin paikallamuurattuun tiileen. Elinkaarikestävyys on ominaisuus, jota arvostamme, hän sanoo.

Rakennuksessa jokainen noppa on eri sävyinen, mutta tiilimuurauksen ansiosta kokonaisuus säilyy silti yhtenäisenä. Muurausta on jatkettu myös sisäpuolella niin, että kukin noppa erottuu omaksi kappaleekseen myös sisätiloissa.

Pienillä sävyeroilla ja muun muassa sisäänkäyntien erikoismuurauksilla muuraukseen tuotiin eloisuutta ja miellyttävyyttä. Tiilipinnan käytöllä myös käytävien seinille saatiin erittäin kulutuskestävä pinta.  

Lue laajempi artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä alta!