Ajankohtaista

Kahilla nopeasti lujaa väliseinää

Vuodesta 1962 lähtien Etelä-Haagassa toiminut Gymnasiet Lärkan on mittavan peruskorjauksen ja laajennuksen kohteena. Helmikuussa 2025 valmistuva työmaa on myös muuraustöiden näkökulmasta vaativa.

Lärkan on asemakaavassa suojeltu. Näin ollen sen korjaaminen ja laajentaminen on pitänyt suunnitella niin, että näkyviä muutoksia ei tehdä kuin aivan välttämättömistä syistä. Julkisivu on alun perin muurattu mitoiltaan standardista poikkeavista poltetuista tiilistä. Remontin yhteydessä vain lounaispuoleinen julkisivu sai jäädä, ja muut osat julkisivuista muurattiin mitoiltaan alkuperäisen kaltaisista tiilistä.

Julkisivumuuraukset urakoi Ensure Oy, joka hoiti myös sisäpuoliset Kahi-muuraukset.

– Saimme julkisivumuuraukset yhtäjaksoisella rupeamalla valmiiksi. Raikkonen Oy valmisti tavallista ohuemmat ja lyhyemmät tiilet mittatilaustyönä. Sisäpuoliset Kahi-muuraukset teimme jaksoissa, maaliskuussa tuli siltäkin osin valmista, toteaa Ensuren toimitusjohtaja Kari Behm.

Kahilla nopeasti lujaa väliseinää

Kahitiiliä Suomessa valmistaa Saint-Gobain Finland Oy/ Weberin tehdas Salon Kiikalassa.  Kahi-tiilien nykyinen käyttö keskittyy sisätiloihin, niin myös Lärkanin peruskorjauksessa ja laajennuksessa. Kahista muurattiin niin WC- ja suihkutilojen kaikki väliseinät kuin myös liikuntasalin sisäkuori.

– Kahi on mielekäs ratkaisu väliseinärakenteissa muun muassa hyvän ääneneristävyyden ansiosta, mutta myös siksi, että niillä saa nopeasti lujaa seinäpintaa valmiiksi seuraavia työvaiheita varten, perustelee vastaava työnjohtaja Toni Aaltonen Peabista.

Lärkanin työmaan urakkamuoto on kokonaishintaurakka, jonka mukaisesti tilaajalta saadut valmiit suunnitelmat olivat Aaltosen mukaan laadukkaat.

– Ei ollut syytä lähteä ehdottamaan toimivaa ja kustannustehokasta väliseinäratkaisua vaihdettavaksi johonkin muuhun. Paikallavalu ja betonielementti olisivat periaatteessa vaihtoehtoja, mutta harvoin ne ovat mielekkäitä ratkaisuja tämänkaltaisissa käyttökohteissa. Remonttikohteissa jo logistiikka muodostuu esteeksi esimerkiksi elementtien käytölle, Aaltonen pohtii.

Lärkanin ulkokuvan lähde: Peab / kuvaaja Timo Valpola.

Lue laajempi artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä alta!