Ajankohtaista

Tervetuloa leikkimään!

Nathalie Lautenbacherin Leikin kulku on Helsingin kaupungin uusimpia julkisen taiteen teoksia. Sompasaaren päiväkodin ulkoseiniin sijoitettu seinäreliefi koostuu kahdesta eri teoskokonaisuudesta. Silmän korkeudelle, päiväkotilapsen ulottuville sijoitettu taideteos kutsuu koskemaan ja leikkimään.

Lautenbacher pääsi rakennushankkeeseen mukaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa. – Teos sai innoituksensa juuri tiilistä. Tiili on rakennuspalikka, ikivanha rakentamisen perusyksikkö, jolla lähdin itse leikkimään teosta suunnitellessani.

Sompasaari on kaavoitettu tiilelle ja arkkitehdit ovat leikkineet julkisivuissa erilaisilla ladonnoilla.

– Sompasaaren päiväkoti on suuri blokki, joka muodostuu kolmesta kerroksesta erivärisiä tiiliä. Se on kuin iso leikkipalikka muiden Sompasaaren tiilitalojen vieressä, Lautenbacher sanoo.

Pikkutiiliä ja keramiikkapalikoita

Sompasaaren päiväkotirakennuksen julkisivutiilet ovat Tiilerin Ruukintiiliä. Lautenbacher ryhtyi valmistamaan pajallaan pikkutiiliä 1:5-mittakaavassa ja pelaamaan tiilen mittasuhteilla ja erilaisilla palikkasommitelmilla. Tiileri tuotti osan pienoistiilistä mittatilaustyönä.

– Pikkutiilet vertautuivat lasten leikkipalikoihin, joilla voi myös rakentaa mitä tahansa.

Lautenbacher valmisti jokaisen yksittäisen taideteoksen osan käsin. Miniatyyritiiliä, erilaisia keramiikkapalikoita ja suurempia tiililaattoja on yhteensä noin 4 000 kappaletta.

Lautenbacher suunnitteli taideteoksensa osaksi rakennusta. Sommitelmia ei siis ollut tarkoitus kiinnittää valmiin muurauksen päälle, vaan sen sisään, julkisivun muurausvaiheessa tehtyihin syvennyksiin.

Leikin kulku koostuu kahdeksasta eri teoskokonaisuudesta. Kadunpuolen 120 x 120 sentin kokoiset neliöteokset Kaupunki ja Satama koostuvat samaan aikaan järjestelmällisesti ja sattumanvaraisesti sommitelluista keraamisista pikkutiilistä, jotka muodostavat kuin ilmakuvia kaupungin yltä. 

Lue laajempi artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä alta!