Ajankohtaista

Parempi ääneneristys edistää toipumista

Lue laajempi artikkeli Rakennuslehden verkkosivuilta: https://www.rakennuslehti.fi/mainos/parempi-aaneneristys-edistaa-toipumista/

Sairaala- ja hoivatiloilta vaaditaan erittäin hyvää ääneneristävyyttä, puhdasta sisäilmaa, palo- ja kosteusteknistä turvallisuutta sekä energiatehokkuutta. Se asettaa myös väliseinille kovat vaatimukset, jotka voidaan saavuttaa massiivisella harkkorakenteella.

Harkkorakenteiseen väliseinään voidaan tehdä erilaisia raskaita kiinnityksiä jälkikäteenkin, mikä on sairaaloissa usein tarpeen. Rakenne on iskunkestävä. Esimerkiksi siirreltävät vuoteet voivat osua seiniin, mutta seinä kestää hyvin.

Valmistajien jatkuva kehitystyö tuo perinteiseen harkkorakentamiseen koko ajan uusia innovaatioita. Yksi tällainen on raskasbetoniharkko sädehoitotiloihin. Raskasbetoniharkoilla voidaan väliseinien paksuutta ohentaa merkittävästi turvallisuuden vaarantumatta, jolloin saadaan tarpeellista lisätilaa toiminnoille. Toinen innovaatio on  kevytsorabetonista valmistettu, ääntä eristävä ja kosteutta kestävä väliseinäelementti.

Selkeä vaikutus jopa parantumiseen


Sairaaloissa ja hoivatiloissa väliseiniltä vaaditaan myös ehdottoman hyvää ääneneristystä. Tutkimusten mukaan ääneneristys vaikuttaa hoitotyön tuloksiinkin.

Eri tutkimusten mukaan sairaaloissa ovat 65–80 desibelin melutasot tavallisia. Ajoittain melu nousee jopa 85–90 desibeliin huolimatta WHO:n suosituksesta, jonka mukaan potilas- ja hoitohuoneitten melu ei saisi ylittää 35 desibeliä.

Ruotsalainen tutkimusryhmä (Blomqvist et al) selvitti Tukholman Karolinska Institutetissa melun vaikutusta potilaisiin ja henkilökuntaan sydänteho-osastolla muutamia vuosia sitten. Alemmassa melutasossa sekä potilaat että henkilökunta kokivat viihtyneensä ja jaksaneensa  huomattavasti paremmin. Alempi melutaso vaikutti jopa hoidon tuloksiin: potilaille tuli harvemmin uusia hoitojaksoja, he nukkuivat paremmin ja heidän verenpaineensa laski. Hoitohenkilökunta tunsi jaksavansa paremmin sekä nukkuvansa sikeämmin, kun työskentely tapahtui meluttomassa ympäristössä.

Näyttöjä on!

Muuratut rakenteet ovat näyttäneet toimivuutensa hoiva- ja sairaalarakentamisessa jo pitkään. Tuoreimpia referenssejä ovat  Keski-Suomen Sairaala Nova Jyväskylässä, Bothnia High 5 -projektiallianssi, Vaasan sairaanhoitopiirin H-uudisrakennus, Mynämäen Terveyskeskus ja Iisalmen Hybriditalo, jossa on sekä lääkärikeskus että palvelutalo.