Ajankohtaista

Tiili tuo lämpöä merenrantaan

Helsingin Verkkosaareen, hieman Kalasataman metroasemasta pohjoiseen, on Skanskan toteuttamana valmistumassa paraatipaikalle merenrantaan näyttävä kolmen korttelin kokonaisuus. Se näyttää, miten kaunis ja kestävä tiili sopii kaupunkiympäristöön ja merenrantaan. Korttelin rakennusten korkeus vaihtelee 12-kerroksisesta tornista kahdeksan- ja kuusikerroksisiin taloihin sekä mataliin townhouse-tyyppisiin kaupunkipientaloihin.

Tiili materiaalina on koko korttelissa todella merkittävässä roolissa. Rakennusten julkisivut on toteutettu tiilestä muuraamalla, pihoilla on matalia tiilimuureja ja maatiilipintoja. Korkeampien kerrostalojen julkisivuissa tiili lisää turvallista, yksiaineista tuntua olematta kuitenkaan synkkä tai uhkaava. Julkisivutiilet ovat Tiilerin Ruukintiiliä.

– Valintamme ohjautui harmaaseen ja tummaan ruskeaan. Olemme kyllä mahdollisuuksien mukaan käyttäneet vaaleampiakin sävyjä. Valitsimme paletista mahdollisimman juurevan tuntuiset ja kauneimmin yhteen sointuvat tiilivärit, kertoo kahden korttelin pääsuunnittelija, arkkitehti Tapani Lehtinen Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:stä.

Ruukintiilissä on Lehtisen mielestä hyvä, rouhea materiaalin tuntu. Teurastamon alue punatiilisine rakennuksineen sijaitsee vain parin korttelin päässä ja samaa tunnelmaa Lehtinen halusi myös tähän kortteliin.

Verkkosaaresta on tulossa monien viherkattojen kaupunginosa. Monissa viherkatoissa on kasvillisuuden alla helposti asennettava, tuulettuvaa Leca-sorakatto.