Ajankohtaista

Pilasterit tuovat lukiolle arvokkuutta

Heinolan uuden lukion ja nuorisopalveluiden tilat valmistuivat kaupungin keskustaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle Seminaarin alueelle. Heinolan kaupunki järjestämän arkkitehtuurikutsukilpailun voitti keväällä 2017 Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy ehdotuksellaan ”Notski”.

– Rakennuksen keskelle muodostuva avoin alue yhdistää tiloja ja toimintoja. Syntyy mielikuva nuotiopiiristä ”Notskista”. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja elävät rinnakkain, kertoo projektiarkkitehti, arkkitehti SAFA Timo Jyrinki.

Rakennus sijoittuu 1700-luvulta peräisin olevan Maaherranpuiston kulmaan ja jatkaa alueen pitkää koulurakentamisen historiaa.

– Suunnittelun tavoitteena olikin luoda arkkitehtonisesti ja tilallisesti toimiva ja samalla kokemuksellinen kokonaisuus, joka integroituu osaksi historiallista miljöötä sekä toimii yhtenä Heinolan maamerkeistä.

Heinolan kaupungin kiinteistöpäällikön Jari Kuosan mukaan uudelta lukiolta odotettiin muuntojoustavuutta ja pitkäaikaiskestävyyttä sekä energia- ja kustannustehokkuutta.

– Rakennuksen monimuotoisen ja polveilevan ulkomuodon takaa löytyy selkeä ja joustava kokonaisuus. Vaatimukset olivat suunnittelupöydällä mukana kaikkia ratkaisuja kehitettäessä sekä rakennustuotteita ja teknisiä järjestelmiä valittaessa, Timo Jyrinki kertoo.

– Rakennusmateriaalien valinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota kestäviin ratkaisuihin sekä materiaalien yhdessä luomaan kokonaisuuteen, hän korostaa.

Julkisivu on tiilestä paikalla muurattu ja osin on käytetty myös perforoitua alumiinikasettia.

Jyringin mukaan tiiliset pilasterit ja palkit jäsentävät julkisivua arvokkaasti ja luovat julkisivun pintaan syvyyttä.