Ajankohtaista

Runko kivestä, katto kuparista

Lempäälän Sääksjärven seurakuntatalo on vanhan sanonnan mukaan ”kirkko keskellä kylää”.  Se on rakennettu entisen seurakuntatalon paikalle, mutta täysin uudella otteella.

– Tilaaja halusi ehdottomasti välttää poispuretun seurakuntatalon rakennusvirheet. Selvää oli, että ehdotamme kivirakentamista. Seurakunnan johto määritteli myös tavoitteet korkeatasoiselle arkkitehtuurille, kertoo pääsuunnittelija, arkkitehti Jouni Kulmala Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy:stä.

– Seurakunnan silloinen kirkkoherra on suomalaisen modernismin ystävä. Hänen rohkaisemanaan lähdettiin tavoittelemaan 1940–50-lukujen myöhäisfunktionalistista tyyliä nykypäivään sovitettuna. Kivellä on kiistaton sija kirkollisissa rakennuksissa. Se kestää sekä tyylilliset että fyysiset koettelemukset.

– Selkeänä tavoitteena oli saada kestävä ja pitkäikäinen rakennus. Asetimme suunnitelmalliseksi käyttöiäksi vähintään sata vuotta. Siihen perustuu myös kuparin valinta vesikatteeksi – onhan olemassa paljon vanhoja kuparikattoja, joille ei ole tarvinnut tehdä juuri mitään, seurakunnan kiinteistöpäällikkö Karri Koivusilta kertoo.

Rakennuksen runko on tehty Lammin Kuorikivi-harkoilla.

– Kivirakenne on turvallinen ja terveellinen. Valuharkoilla saatiin myös kunnon lämmöneristys, Koivusilta toteaa.