Kerrostalot

Heka Harjannetie 44, Helsinki

Harjannetie 44 sijaitsee Viikinmäen keskeisellä, näkyvällä paikalla. Jo asemakaava määritteli, että Heka Harjannetie 44:stä tulisi tehdä Viikinmäen maamerkki, joka rakentaa koko alueen kaupunkikuvaa ja luonnetta positiivisella tavalla.

Rakennuksen pohjan muoto on erikoinen: pitkänomainen kaistale, joka taittuu hieman keskeltä. Kaava edellytti, että rakennusala käytetään yhtäjaksoisena tontin koko pituudelta. Rakennukselta toivottiin moniulotteisuutta, mutta samalla rakentamiseen selkeyttä ja rakennuksen käyttöön huoltovapautta.

Rakennuttaja, Helsingin ATT, tilasi arkkitehtisuunnittelun suoraan Arkkitehtitoimisto Hannunkari & Mäkipaja Oy:ltä.

Heka Harjannetie 44:n vahva tunnusmerkki on viisto katto. Talo on laidoiltaan 3-kerroksinen, mutta keskellä rakennusta on seitsemän kerrosta. Vino katto jatkaa matkaansa vielä siitäkin vähän ylemmäs.

– Rakennuksen massalle haettiin erilaisia muotoja. Kun ajatuksiimme tuli viisto katto, muutkin asiat alkoivat loksahtaa paikalleen, arkkitehti SAFA Kristiina Hannunkari kertoo.

Syvä ja monimuotoinen runko mahdollistaa valoisat ja avarat huoneistot. Viiston katon alla oleva tila hyödynnettiin muun muassa iv-konehuoneisiin ja kuivaustiloihin. Pihalle avautuva parvekemaailma tuo eloa julkisivuun. Seitsemännen kerroksen päädyssä on taloyhtiön yhteiset sauna- ja oleskelutilat. Saunaterassi avautuu kohti puistoa ja alueen muita asuintaloja. Yläkerroksen valot näkyvät maamerkiltä kauas.

Heka Harjannetie 44 rakennettiin keskivertoa pienemmillä kustannuksilla, se valmistui etuajassa ilman lisätöitä eikä talon käyttäjiltä ole tullut valituksia. Rakentaminen oli kaikkien osapuolten kesken hyvin sujuvaa. Harjunkarin mukaan se osoittaa, miten tärkeää rakennusprojektin onnistumiselle on riittävä suunnitteluaika ja asioiden yhteen sovittaminen.

Alunperin kaava määritti rakennuksen julkisivuun rappauksen. Puhtaaksi muurattu tiili valittiin sen selkeyden ja huoltovapauden takia. Kaavoittajalle julkisivun materiaalimuutos sopi.

Kristiina Hannunkari ja projektipäällikkö Klaus Hamström ATT:ltä saivat vuoden 2013 Rakentamisen Ruusun. Helsingin rakennuslautakunnan mukaan Harjannetie 44 on erinomainen vuokratalohanke.

  • Valmistusvuosi: 2013
  • Sijainti: Viikinmäki, Helsinki
  • Suunnittelija: Pääsuunnittelija arkkitehti Kristiina Hannunkari
  • MateriaaliJulkisivu: pääosin puhtaaksi muurattu tiili, väri pellava
  • Runko: betoni