Korjausrakentaminen

As Oy Kristian 17:n julkisivukorjaus

As Oy Kristian 17:n jugend-julkisivu Helsingin Kruunuhaassa on upea esimerkki pieteetillä toteutetusta kolmikerrosrappauksesta.Rakennustoimisto Nyberg & Löppösen suunnittelema, vuonna 1906 valmistunut As Oy Kristian 17 on vuoden 2018 lopussa valmistuneen perusteellisen julkisivuremonttinsa jälkeen todellinen jugend-arkkitehtuurin helmi. Talon kadunpuolinen julkisivu on täynnä mielenkiintoisia koristeellisia yksityiskohtia eikä sen haastavan vaihtelevan rappauspinnan toteuttaminen ole voinut olla helppoa.

Julkisivuremontti saikin kolmannen palkinnon asunto-osakeyhtiöille suunnatussa Julkisivuremontti 2019 -kilpailussa. Kilpailun tuomariston mukaan vuonna 1906 valmistuneen talon julkisivuremontti oli erittäin onnistunut esimerkki jugend-ajan arkkitehtuuria kunnioittavasta ja vaalivasta kulttuuriperintötyöstä.

Julkisivuremontissa korjattiin kerralla sekä julkisivu, katto että parvekkeet. Julkisivu haluttiin palauttaa mahdollisimman pitkälle alkuperäiseen asuunsa.

Suurten linjojen ja pienten detaljien muodostamassa teknisesti vaativassa korjaamisessa kokeneisiin ammattilaisiin tukeuduttiin sekä suunnittelu- että toteutusvaiheessa.

Julkisivua oli vuosien varrella paikkakorjattu ja maalattu, mutta laajempia korjaustöitä ei kuitenkaan ilmeisesti ollut tehty 1960-luvun jälkeen. Vanha jäljellä oleva rapattu julkisivupinta oli sileä roiskerapattua pohjakerrosta lukuun ottamatta. Katujulkisivuissa oli jäljellä myös osia alkuperäisestä hienosta paanukuvioisesta rappauksesta.

Uudesta julkisivurappauksesta haluttiin saada mahdollisimman tarkkaan alkuperäisen kaltainen. Julkisivurappaus toteutettiin perinteisellä työtavalla, mutta uudenaikaisilla materiaaleilla. Taloyhtiössä  on kaksi työtekniikaltaan täysin toistaan poikkeavaa julkisivua. Sisäpihan julkisivu on yksinkertainen, sileä roiskerappausjulkisivu. Sen pintarappaus valmistui noin viikossa.

Kadun puoleinen koristerappaus oli hidasta käsityötä. Näyttävän paanukatto- tai kalanruotokuvion toteuttamiseen ei ollut valmista sapluunaa. Se oli tehtävä käsipelillä.

Kolmikerrosrappaus toteutettiin märkärappauksella kalkkisementtilaastilla ja rappauksen päällä on silikaattimaali.

As Oy Kristian 17:n julkisivukorjaus

  • Sijainti: Helsinki, Kruununhaka
  • Rakennusvuosi: 1906
  • Julkisivukorjaus: 2018
  • Kuntotutkimus: Insinööritoimisto Tähtiranta Oy
  • Suunnittelu: Sweco Taloyhtiöpalvelut
  • Toteutus: Etelä-Suomen Julkisivupalvelu Oy
  • Materiaalitoimittajat: rappaustuotteet: Hyvinkään Betoni, maalaustuotteet: Weber
  • Kustannusarvio: n. 700 000 €