Ajankohtaista

Suomalainen tiiliarkkitehtuuri menestyi

Arkkitehti Tuomo Siitosen ja Esko Valkaman suunnittelema Varma-toimitalo Helsingin Salmisaaressa sekä arkkitehti Yrjänä Vuojalan suunnittelema Vaasan asuntomessujen kohde, Villa Laura saivat tunnustusta Wienerberger Brick Award 2010 -kilpailussa. Wienerberger AG, maailman johtava tiilien valmistaja, jakoi palkinnot hyvälle tiiliarkkitehtuurille neljättä kertaa. Arvostelukriteereinä olivat uutta luova arkkitehtuuri, tiilen käyttö rakennusmateriaalina sekä rakennuksen toimivuus ja ekologisuus.
Selkeä ja harmoninen kokonaisuus

Kilpailun parhaimpien joukkoon valittu Varma-toimitalo on osa uutta merellistä toimistotalojen kokonaisuutta Helsingin Salmisaaressa. Arkkitehtuuriltaan rakennuskokonaisuus on selkeä ja muotokieleltään harmoninen. Kapeat toimistotornit antavat särmikästä rytmiä kokonaisuudelle. Merelle avautuvan matalamman osan porrasmaiset lasipinnat luovat massiivisille tiilipinnoille modernin ja kiinnostavan kontrastin.

Vuonna 2009 valmistuneen rakennuksen punaruskea julkisivutiili on suunniteltu erityisesti tätä kohdetta varten. Tiilipinnat jatkuvat julkisivuista elävöittämään myös rakennuksen sisätiloja. Tiili oli luonteva valinta kohteeseen merenrannan ääriolosuhteiden ja ympäröivien tiilirakennusten vuoksi.

Moderni Villa Laura

Toinen kilpailussa menestynyt suomalaiskohde, Villa Laura, sijaitsee sekin meren rannalla. Vaasan Suvilahteen vuonna 2008 rakennettu, grafiitinmustasta tiilestä muurattu pientalo on moderni kaksikerroksinen matalaenergiatalo. Pääasialliset asuintilat on sijoitettu talon toiseen kerrokseen, jotta tontilta avautuva kaunis merimaisema näkyisi sisälle mahdollisimman hyvin. Tiili mahdollisti talon erikoiset rakenneratkaisut, kuten sen, että yläkerta on alakertaa suurempi.

Wienerbergin Brick Award 2010 -kilpailuun valittiin 260 tiilikohdetta 32 maasta. Arvosteluraati koostui arvostetuista, kansainvälisistä asiantuntijoista.

Sekä Varma-toimitalo ja Villa Laura on esitelty Kivestä muuramalla -lehdessä. Katso kuvia Villa Laurasta referenssikohteista.

Lisätietoa ja valokuvia Wienerberger Brick Award 2010 -kilpailusta osoitteista www.wienerberger.fi ja www.brick10.com.