Ajankohtaista

EU:n energiatehokkuusdirektiivi hyväksytty -Uudisrakennuksista tulossa lähes nollaenergiataloja

Euroopan parlamentti hyväksyi uudistetun rakennusten energiatehokkuutta parantavan direktiivin. Direktiivi tulee voimaan alkukesästä ja kansallisten säädösten tulee olla valmiina kesällä 2012.

Uusien rakennusten tulee olla lähes nollaenergiarakennuksia vuoden 2020 loppuun mennessä, ympäristöministeriö tiedottaa. Julkisia rakennuksia vaatimus koskee jo vuoden 2019 alusta. Myös korjausrakentamiselle asetetaan kansalliset energiatehokkuuden vähimmäisvaatimukset.

Uusitun direktiivin myötä myös energiatodistusten painoarvo kasvaa. Tieto rakennuksen energiatehokkuudesta on oltava jo myynti- ja vuokrausilmoituksissa, ja julkisissa rakennuksissa todistus on oltava nähtävillä. Kun direktiivin toimeenpano etenee, myös vanhoihin omakotitaloihin on hankittava energiatodistus.

Direktiivi muuttaa rakentamista koko EU:ssa merkittävästi. Suomi siirtyi matalaenergiarakentamisen suuntaan jo vuoden alusta 30 prosenttia tiukentuneilla rakentamismääräyksillä. Niitä kiristetään edelleen 20 prosenttia vuonna 2012.

Linkki ympäristöminiteriön tiedotteeseen aiheesta