Ajankohtaista

Rakennuslehti: Tarmo Pipatti vaatii rakentamiseen materiaalineutraalia lainsäädäntöä

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti kaipaa materiaalineutraaliutta rakennusalan lainsäädäntöön. Pipatti kertoo ymmärtävänsä hallitusohjelman tavoitteen edistää puurakentamista, mutta hän ei hyväksy sitä, että lainsäädännöllä pyritään muuttamaan markkinoita. Pipatti kritisoi Puuinfolle antamassaan haastattelussa myös korjausrakentamiseen kaavailtujen normien vaikutusta saneerauskustannuksiin.

Pipatin mukaan päättäjien tehtävä on asettaa rakentamiselle sellaiset materiaalineutraalit reunaehdot, jotka rakennusten tulee täyttää esimerkiksi paloturvallisuuden ja energiatehokkuuden suhteen.

”Rakentamisessa materiaalien välinen kilpailu on tervetullut, mutta en pidä sitä tarkoituksenmukaisena, että puupuoli koukkaa poliittisen päätöksenteon kautta”, Pipatti sanoo.

Esimerkkinä markkinoiden muuttamisesta lainsäädännön tuella Pipatti mainitsee tehdyn asetusluonnoksen, jonka mukaan lypsykarjarakennusten kantavat rakenteet ja verhoilu pitäisi toteuttaa puusta. Kun puun osuus maatalousrakentamisesta on nyt 40 prosenttia, tällä asetuksella osuus haluttiin nostaa käytännössä sataan prosenttiin.

”Kilpailuoikeudellisesti ja markkinoiden toimivuuden kannalta tämä oli kyseenalainen yritys. Tästä syntyy sellainen kuva, että lainsäädäntövaltaa käyttävä taho laittaa materiaalit etuoikeusjärjestykseen. Ymmärrän kyllä, että hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi edistää puurakentamista, mutta keinojen valinnassa on käytettävä harkintaa”, Pipatti toteaa.

”Me tarvitsemme rakennusalalla materiaalineutraalisuutta. Lainsäädännöllä ei pidä pakottaa eikä estää minkään materiaalin käyttöä tai torpata sitä nurkkaan. Markkinoilla jokaisen toimijan on tuotettava uusia tuotteita ja ideoita pärjätäkseen. Lainsäätäjän tehtävä on asettaa rakentamiselle sellaiset materiaalineutraalit reunaehdot, jotka rakennusten tulee täyttää esimerkiksi paloturvallisuuden ja energiatehokkuuden suhteen.”