Ajankohtaista

Vanhankaupungin Kellokas

Vanhankaupungin Kellokas

[envira-gallery id=”5660″]

Ryhmärakennuskohde Vanhankaupungin Kellokas on suunniteltu kestämään aikaa ja asukkaiden muuttuvia elämäntilanteita. Muuntojoustavuus on otettu huomioon useissa rakenneratkaisuissa.

Kahden paritalon neljä asuntoa on mahdollista jakaa useammiksi asunnoiksi, sillä sisäportaikko voidaan tarvittaessa muuttaa rappukäytäväksi. Tulevaisuuden tarpeita ajatellen jokaisessa kerroksessa on ulkotiloja, terasseja tai parvekkeita. Myös vierekkäisiä asuntoja tai huoneita on mahdollista yhdistää toisiinsa, sillä asuntojen rakenteisiin on piilotettu oviaukkoja.

Energiaa auringosta ja maasta

Rakennuksesta on tehty energiankäytön suhteen mahdollisimman omavarainen. Taloissa kokeillaan niin sanottua hybridiratkaisua. Katoille asennetuista aurinkokeräimistä ja maalämpökaivosta saadaan lämpö ja lämmin vesiLisäksi asunnoissa on varaavat takat kolmantena lämmitysvaihtoehtona.

Massiivinen seinä varaa lämpöä

Runkomateriaaliksi rakennuttajaryhmä valitsi saksalaisen, mehiläiskennoa muistuttavan kennotiilen materiaalin hengittävyyden vuoksi. Tiilirungon etuna on myös sen massiivisuus, sillä yli puoli metriä paksu seinä varaa hyvin lämpöä. Julkisivumateriaalina on eläväpintainen ruukintiili liittäen rakennukset osaksi vanhaa tiilirakennusten miljöötä.

Ympäristö on huomioitu myös muissa talojen arkkitehtonisissa ratkaisuissa. Asunnoista avautuu mielenkiintoisia näkymiä sisätiloista toiseen ja ulos maisemaan.