Pientalot

Haa Rakas, Espoo

Rinteeseen rakennettu omakotitalo on alempana tontilla, kadulle päin suljetumpi ja ylempänä, yksityisemmässä tilassa avonaisempi. Toisessa kerroksessa sijaitsee pääsisäänkäynti. Etupihalta sisäänkäynnin luo, puolijulkisesta yksityiseen tilaan, siirrytään intiimisti tiiliseinien suojissa kulkevia portaita pitkin.

Toiseen kerrokseen on sijoitettu pääoleskelutilat: viisi makuuhuonetta, olohuone ja keittiö. Muuta tilaa korkeamman olohuoneen ikkunoista avautuvat näkymät omalle pihalle. Alemmassa kerroksessa sijaitsevat sauna ja askartelutilat, samoin toinen sisäänkäynti, suojaisasti yläkerroksen muodostaman lipan alla.

Muuntojoustavuus on otettu suunnittelussa huomioon: osa väliseinistä on helppo purkaa, jolloin keittiö ja olohuone ja muut tilat laajenevat.

Tontin toiminnot on ratkaistu arkkitehtuurin avulla. Tontilla on useita oleskelualueita: esimerkiksi autokatoksen katto on hyödynnetty terassina.

Tiili mahdollisti rakennuksen modernin, kappalemaisen muodon. Vaaleanruskeaa tiiltä on käytetty kauttaaltaan, myös ulkoportaissa.

  • Suunnittelija: POOK Arkkitehtitoimisto Oy / Katariina Rautiala, Pentti Raiski
  • Huoneistoala 158 m2 Kokonaisala 258 m2
  • Tiilirunko ja julkisivut, toimittajana Wienerberger
  • Valmistunut 2011