Ajankohtaista

Vanhustentalo Alcácer do Salissa

Portugalilaiset Francisco ja Manuel Aires Mateus suunnittelivat vanhusten asuin- ja palvelurakennus lähtökohtinaan asukkaiden yksityisyydentarve ja toisaalta asumismuodon yhteisöllisyys. Julkinen ja yksityinen tila vaihtelevat elävästi ja muodostavat tasapainoisen toiminnallisen ja visuaalisen kokonaisuuden.

Ulospäin rakennus on suojaisa, turvallisuutta henkivä. Sen julkisivussa vuorottelevat terassit ja asuinyksiköt, tyhjä ja täysi, avoin ja suojaisa. Auringonvalo ja varjot korostavat rakennuksen muotoja. Varjoisat syvennykset ja kuutiomaiset asuinyksiköt muodostavat shakkilautamaisen kuvion. Rakennuksen muoto muistuttaa myös vanhoja linnoitusmuureja.

Luonnonvalo keskeinen elementti

Päivän kierron mukaan vaihtuva luonnonvalo vaikuttaa olennaisesti tilakokemukseen ja tunnelmaan. Näin rakennus on ilmeikäs ja elämyksellinen asukkailleen silloinkin, kun näiden liikkuminen on rajoittunutta.

Suojaava rakenne

Talon rakenteelliset ratkaisut perustuvat yksinkertaisten ja luonnollisten materiaalien käyttöön. Niin rakennuksen muoto kuin sen materiaalit auttavat pitämään rakennuksen viileänä Portugalin paahtavassa auringossa. Betonirakenne on vuorattu tiilellä ja julkisivu on viimeistelty kiiltävällä valkoisella maalilla, mikä korostaa muodon veistoksellisuutta.

Rakennus voitti Brick Awards -kilpailun asuinrakennus-sarjan vuonna 2012.