Ajankohtaista

Lapuan Vanha Paukku

Lapuan entisessä valtion patruunatehtaassa Lapuan Vanhassa Paukussa sijaitsevat nykyisin muun muassa kaupunginkirjasto, kansalais- ja musiikkiopisto, näyttelytiloja, Ison Prässin kahvila, Teatteri Hiomo, Lapuan taidemuseo ja sen yhteydessä museokauppa TaitoPaukku, Valokuvamuseo Pyhälahti, Patruunatehtaan museo, Lapuan  liikkeen museo sekä tekstiili- ja sisustusliikkeitä.

Tehtaan vanhimman osan rakennutti 1910-luvulla lapualainen sahanomistaja Eino Lahdensuo. Tehtailija möi kiinteistönsä Lapuan Sähkö Oy:lle 1921. Valtion Patruunatehdas Perustettiin vuonna 1923 eduskunnan päätöksellä. Muutostöitä ja uusia rakennuksia 1923 – 1940, arkkitehtina toimi Onni Tarjanne.

Räjähdysonnettomuus tuhosi ison lataamorakennuksen ja vaurioitti viereisiä vuonna 1976, 40 työntekijää kuoli.

Vanha tehdasalue siirtyi kaupungin omistukseen vuonna 1993 ja muutostyöt alkoivat. Kirjasto valmistui syksyllä 1997, Iso tehdas valmistui ja vihittiin käyttöön 1998. Kulttuurikeskus täydentyi 2006, kun Taidemuseo valmistui entiseen pintakäsittelylaitokseen.

Kaikki ajan kerrostumat ovat Paukussa edelleen näkyvissä mittavista korjaustöistä huolimatta. Rakennuksen ulkoseinissä on 3-kertainen punatiilimuuraus, joka pyrittiin kunnostuksessa säilyttämään. Suuria julkisivumuutoksia on vältetty. Välipohjat ja pilarit ovat raudoitettua betonia.

Kirjaston sisällä uudet väliseinät on muurattu käsinlyödystä ruukintiilestä, jotta tehdasalueen tiilinen tunnelma välittyisi myös sisätiloihin. Rakennuksen ulkoseinien sisäpinta oli aiemmin rapattu ja maalattu, nyt se on käsitelty slammauksella. Haasteena korjaussuunnittelussa oli tunnelman säilyttäminen sortumatta turhaan romantisointiin. Sellaiseen on vanhaa kunnostaessa helppo lipsahtaa.

Suurimmat ulospäin näkyvät muutokset ovat lasi- ja teräsrakenteinen sisäänkäynti, kahvilan lasikatto sekä ruostutetuilla teräslevyillä päällystetty kirjastoauton lastaussilta.

Alueella näkyy monen ikäistä tiiltä, mikä on yksi sen huomionarvoisista ominaisuuksista.