Korjausrakentaminen

Pohjois-Haagan Kiinteistöt Oy, Helsinki

Helsinkiläisen, 1970-luvulla rakennetun kerrostaloalueen betonijulkisivut ja eristeetolivat niin pahasti vaurioituneet, että omistaja, Pohjois-Haagan Kiinteistöt Oy, päätti vaihtaa ne uusiin. Samalla se halusi parantaa asumisen laatua muun muassa lisäämällä lamellitaloihin hissit.

Kohteen peruskorjaus oli mittava: kerrostaloissa uusittiin julkisivun ja eristeiden lisäksi vesikatto, ikkunat ja ovet. Lisäksi lisättiin räystäät, laajennettiin ja lisättiin parvekkeita sekä lasitettiin kaikki parvekkeet. Lamellitaloihin lisättiin myös hissit.

Uudeksi julkisivumateriaaliksi omistaja sekä peruskorjauksen suunnittelija, arkkitehti Sebastian Lönnqvist valitsivat tiilen sen pitkän käyttöiän ja vähäisen huollontarpeen vuoksi.

Julkisivumateriaalin valintaan vaikutti myös lähiympäristö, jossa on useita punatiilirakennuksia. Julkisivukorjauksen jälkeen alueen talot muodostavat ehyen kaupunkikuvallisen kokonaisuuden Hämeenlinnan väylälle päin. Tiili oli myös työmaatekniikan kannalta hyvä valinta. Vanhat betonielementit eivät olleet mittatarkkoja ja tiilellä epätarkkuuksia pystyttiin korjaamaan.

Viihtyisyyden lisäksi uudet julkisivut ovat parantaneet merkittävästi talojen ekologisuutta. Lämmöneristävyys parani yli 30 prosenttia lisäämällä lämmöneristevahvuutta ja muuttamalla rakenne taustatuulettuvaksi. Tuulettuvan tiilen ja lämmöneristeen välinen tila myös suojelee sisäpuolisia rakenteita kosteusrasitukselta.

  • Sijainti: Teuvo Pakkalantie 1–9, 13 ja Maiju Lassilantie 6, Helsinki
  • Valmistusvuosi: 1973, julkisivukorjaus 2007–2010.
  • Peruskorjauksen suunnittelu: ERAT Arkkitehdit, Sebastian Lönnqvist
  • Julkisivumateriaali: tiili
  • Kohde on ollut Rakentamisen Ruusu -palkintoehdokkaana vuonna 2011.