Ajankohtaista

Kestävä kivitalo 2012 palkinto perinteiselle tiilitalolle

Tämän vuoden Kestävä Kivitalo -palkinto on myönnetty Asunto Oy Helsingin Tervapääskyselle. Se on Hermannissa perinteisesti paikalla rakentaen toteutettu viisikerroksinen asuintalo, joka henkii alueen historiaa.

Tervapääsky on rakennettu entisen eläinlääketieteellisen korkeakoulun Ylätallin paikalle. Alun perin osa Ylätallin julkisivuista piti säilyttää ja uudisrakennus rakentaa ensimmäiseltä kerrokseltaan niiden sisään. Tarkemmissa tutkimuksissa todettiin vanhan rakenteen olevan sen verran huonokuntoinen, että sen säilyttämiselle ei ollut perusteita.

Julkisivu korvattiin uudisrakenteella vanhaa kunnioittaen. Esimerkiksi julkisivun tiilistä tehtiin useampi mallimuuraus, jotta löydettiin oikea vaihtoehto. Sekä punainen että grafiitin musta tiili löytyivät Wienerbergerin normaalituotannosta. Punainen tiili muurattiin tausta- eli patinapinta ulospäin, jotta se näyttäisi ikäistään vanhemmalta ja muistuttaisi paremmin vanhaa purettua rakennetta.

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään henkilöille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Toiminnalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Rudus Oy:n (silloinen Lohja Rudus) aloitteesta.

Asunto Oy Helsingin Tervapääskysen toteutuksessa olivat mukana Julkisen ja hyvinvointialojen liitto JHL tilaajana, Arkkitehtitoimisto Helamaa ja Pulkkinen Oy, Insinööritoimisto Gabrielsson & Pietiläinen, VVO Kodit Oy sekä Peab Oy.

Lataa täysikokoinen kuva tästä