Ajankohtaista

Green Building Council Finland lanseerasi ”rakennusten elinkaarimittarit”

Green Building Council Finlandin vuonna 2011 käynnistämä Värkki-projekti on päättynyt ja projektin tuloksena lanseerataan “Rakennusten elinkaarimittarit”, jotka huomioivat rakennusten ympäristö- ja energiatehokkuuden, elinkaaritalouden sekä käyttäjien hyvinvoinnin.

Nyt julkaistuvut kahdeksan mittaria soveltuvat sekä rakennuksen suunnittelu- että käyttövaiheeseen. Niiden avulla voi ohjata rakennuksen energiankulutusta, ilmastovaikutuksia, taloutta sekä käyttäjien hyvinvointia sisäympäristön olosuhteiden kautta.

GBC Finlandin mittarit ovat objektiivisia ja läpinäkyviä. Ne on kehitetty KIRA-alalle mittaamaan ympäristötehokkuutta ja kuvaamaan rakennusten todellista suorituskykyä tunnuslukujen avulla.  Mittareita voidaan käyttää strategisen sekä operatiivisen toiminnan johtamiseen ja viestimiseen. GBC Finlandin mittarit ovat yhteismitallisia muiden käytössä olevien sekä lakisääteisten että vapaaehtoisten työkalujen kanssa.

Kiinteistö- ja rakennusalalta aiemmin puuttunut yhtenäinen tapa arvioida kiinteistöjen ympäristötehokkuutta ja kestävän kehityksen mukaista toimintatapaa. Uusilla mittareilla halutaan tarjota vaihtoehtoja myös Suomen lainsäädännön kehittämiselle tulevaisuudessa, joka ei ota vielä kantaa esimerkiksi hiilijalanjälkeen tai velvoita mittaamaan rakennusten todellista energiankulutusta.

Tarkemmin aiheesta Green Building Council Finlandin sivuilla