Ajankohtaista

Kaisatalolle rakentamisen ruusu 2012

Helsingin rakennuslautakunnan järjestyksessä 18. vuotuinen tunnustuspalkinto, Rakentamisen Ruusu, jaettiin 22.1.2013.  Ruusu ojennettiin kahdelle kohteelle, Kaisa-talolle ja WDC-Paviljongille. Molemmat ovat samalla kertaa aktivoineet ja eheyttäneet kaupunkitilaa. Hankkeet ovat onnistuneet, joko tilapäisellä tai pysyvällä tavalla, luomaan kaupunkilaisille avoimia, helposti saavutettavia ja arkkitehtonisesti mielenkiintoisia puitteita.

Helsingin yliopiston keskustakampuksen kirjasto, Kaisa-talo, täydentää hektistä ja monelle vain liikkumisen ympäristönä toiminutta kaupunkitilaa. Kirjasto rauhoittaa pelkällä olemassaolollaan ja tuo kaupallisen ja viihteen tarjonnan oheen sivistyksen lähteen. Perinteisistä julkisivumateriaaleista, punatiilestä ja lasista, rakennettu kirjasto edustaa arkkitehtonisesti rohkeaa muodonantoa. Se sulautuu Kaisaniemenkadun kaareutuvaan katumaisemaan ikään kuin se olisi kuulunut urbaaniin miljööseen jo vuosikymmenten ajan. Kirjaston arkkitehtuuri on ajatonta. Sisätiloiltaan rikas kirjastorakennus tarjoaa käyttäjilleen laadukkaan ja silmiä hivelevän ympäristön sekä kauniit puitteet uppoutua opintoihin.

Kaisa-talon hankkeessa oli paljon rakenteellisesti vaativia yksityiskohtia. Erityisen vaativia työvaiheita ovat olleet alimpien kerrosten pilarivahvistukset, Kaisaniemenkadun puoleinen julkisivu kaariaukkoineen, suurine lasiseinineen sekä kirjastokerrokset puhkaisevat, ylöspäin pienenevät, ellipsin muotoiset aukot.

Rakennuksen arkkitehtuuri perustuu arkkitehti Vesa Oivan ja arkkitehti Selina Anttisen kilpailuvoittoon. Pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Matti Huhtamies ja vastaavana rakennesuunnittelijana RI Anssi Kolehmainen.