Korjausrakentaminen

Salinkallion koulu, Lahti

Lahtelaisen Salinkallion koulun julkisivu korjattiin täysin. Koulun julkisivu oli aikoinaan tehty betonirungosta, jonka päällä on siporex-harkko lämmöneristeenä. Siporex-harkot oli rapattu kalkkisementtipohjaisella kolmikerrosrappauksella. Rakenne oli tullut elinkaarensa päähän siten, että osittainen korjaaminen ei olisi ollut enää järkevää.

Peruskorjaus oli hyvin kattava: 2 500 neliötä julkisivua, parvekkeet, ovet, ikkunat ja vesikatto. Julkisivut korjattiin SerpoVent-levyrappauksella. Se on tuulettuva julkisivuratkaisu, jossa kalsiumsilikaattilevyt asennetaan runkojärjestelmän avulla rakenteeseen siten, että ilma kiertää julkisivuseinän takana. Näin rakenteeseen mahdollisesti kerääntyvä kosteus kuivuu, ja seinä pysyy kuivana.

Järjestelmä on kehitetty Suomen olosuhteisiin. Levyrappaus sopii sekä uudis- että korjausrakentamisessa kaikille talotyypeille ja alustoille.

Järjestelmän yksi etu on se, että julkisivujen etuoikaisua ei tarvita, koska levyt kiinnitetään säädettävään rankarakenteeseen. Salinkallion koulu on Museoviraston suojelema, joten julkisivun tuli säilyä alkuperäisen kaltaisena.

Korjausrakentamisessa järjestelmä mahdollistaa myös lisälämmöneristämisen. Se oli tarpeen myös Salinkallion koulussa, jossa 170 millin lisälämmöneristys nosti rakennuksen energiatehokkuuden nykyisten vaatimusten mukaiseksi. Ulkoseinän paksuus ei kuitenkaan kasvanut, mikä oli museovirastonkin vaatimus.

  • Salinkallion koulu, Lahti
  • Rakennettu 1958, julkisivun peruskorjaus 2012
  • Peruskorjauksen suunnittelu: Insinööritoimisto Honkanen & Huumonen Oy
  • Materiaali: Weberin SerpoVent-levyrappaus