Korjausrakentaminen

Olympiastadion, Helsinki

Alun perin vuonna 1938 valmistunut stadion uudistetaan toimivaksi, turvalliseksi ja tunnistettavaksi monitoimiareenaksi. Perusparannuksessa ja laajennuksessa rakennusmateriaaleja, betonia, terästä, puuta ja tiiltä, käytetään suojellun rakennuksen arvon mukaisesti.

Korjaustyömaa on tavallinen luonnehdinta, kun kerrotaan vuonna 2016 käynnistyneestä ja vuonna 2020 valmistuvasta Olympiastadionin työmaasta. Onhan se jo saanut vuoden 2018 korjaustyömaa -tunnustuksenkin. Pinta-alassa laskien uudisrakentamista on kuitenkin yhtä paljon: korjausta ja pääosin maan alla olevaa laajennusta on molempia noin 20 000 bruttoneliötä. Kenttä mukaan laskien isolla työmaalla on laajuutta noin 90 000 bruttoneliöitä.

Kun Olympiastadion kesällä 2020 valmistuu, ulkonäkö on alkuperäinen. Muutoksiakin tosin on: esimerkiksi julkisivun yläosassa oleva puuverhous on 2,5 metriä aikaisempaa korkeammalla. Korotuksen ansiosta nyt koko stadionin katsomon kattava katos ei näy katutasosta. Koko kehää kiertävät 100 teräsbetonikehää ovat puolestaan 15 senttiä paksummat kuin ennen. Näitä muutoksia, kuten kaarteiden uutta, ikkunarivien alla olevaa tiiliverhoustakaan, kävijän silmä ei kuitenkaan erota entisestä.

Muuratuista rakenteista näkyvin on syksyllä 2018 valmistunut eteläkaarteen pinta-alaltaan noin 400 neliömetrin suuruinen julkisivumuuraus. Samanlainen muuraus tehtiin loppuvuodesta 2019 pohjoiskaarteessa. Kaarteiden julkisivussa betonipilareiden välissä, ikkunoiden alla olevat alueet pystymuurattiin vakiokahitiilellä.

Tavoitteena oli alkuperäinen ulkonäkö. Täysin alkuperäistä vastaavaa tiiltä ei kuitenkaan voitu käyttää, koska se ei täyttänyt kestävyysvaatimuksia. Parhaaksi osoittautui rakenne, jossa vakiokahitiili muurattiin pystyyn alkuperäisen julkisivumuurauksen mukaisella hammastuksella. Muuraus myös lähtee vanhasta leukapalkista samasta kohtaa kuin alkuperäinen. Väliseinämuurauksia koko työmaalla kertyy yhteensä noin 9 000 neliötä. Noin 2 000 neliön harkkomuurauksissa käytetään puolestaan sekä eriste- että valuharkkoja. Korjauspuolella on lisäksi runsaasti pinta-alaltaan pienehköjä alueita, joihin paikan päällä tehtävät muuratut rakenteet sopivat hyvin

Olympiastadionin perusparantaminen ja uudistaminen

Tilaaja: Stadion-säätiö

Rakennuttaja: Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan rakennuttamisen yksikkö

Arkkitehti- ja pääsuunnittelija:

Työyhteenliittymä Arkkitehtitoimisto K2S Oy ja Arkkitehdit NRT Oy

Rakennesuunnittelija: Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

Projektinjohtourakoitsija: Skanska Talonrakennus Oy

Rakennusaika: 2016–2020

Olympiastadionin historia

  • Valmistunut 1938 arkkitehtikilpailun tuloksena: arkkitehdit Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti voittivat kilpailun funktionalistisen tyylisuunnan puhdaslinjaisella ehdotuksellaan
  • Nykyisen ulkomuoto vuodelta 1955, kun toimistotilat ja ulkoseinän puupaneloinnit valmistuivat
  • Korjattiin yleisurheilun EM-kisoihin vuonna 1994 ja itäkatsomo katettiin vuoden 2005 MM-kisoihin
  • Stadionin torni korjattiin vuonna 2011
  • Olympiastadion on suojeltu rakennusperintölain nojalla