Korjausrakentaminen

Keskon entinen pääkonttori, Helsinki

Arkkitehti Toivo Paatela suunnitteli vuonna 1940 valmistuneen ja funkkistyylin arvokkaana edustajana pidetyn Keskon Katajanokan punatiilisen kiinteistön. Rakennus oli tyhjillään pari vuotta ennen kuin se päätettiin korjata ja muuttaa asunnoiksi ja hotelliksi vuonna 2014 järjestetyn ideakilpailun pohjalta. Kilpailun voitti ja rakennussuunnitelmat laati L Arkkitehdit.

Korttelin täyttävä kiinteistö ehti olla Keskon pääkonttorina, toimistokäytössä, kahvinpaahtimona ja jopa banaaninkypsyttämönä yli 70 vuotta. Kiinteistössä on rakennusoikeutta 28 600 neliömetriä ja se on asemakaavassa suojeltu kaupunkikuvallisesti arvokkaana kohteena.

Rakennuksen käyttötarkoitus muuttui ja ulkoseinän lämmöneristystä piti tämän vuoksi parantaa. Vanhat julkisivumuuraukset purettiin ja uusista tehtiin kooltaan, väritykseltään ja tekstuuriltaan mahdollisimman lähelle alkuperäisen mukaisia

Peruskorjausta valvoivat Helsingin rakennusvalvonta ja suojelun vuoksi myös Kaupunginmuseo.

Wienerbergerin Korian tehtaalla valmistettiin 300 000 tiiltä kahta eri polttomenetelmää käyttäen. Polttoerät sekoitettiin keskenään käsin. Pintaharjaus tehtiin kevyesti häivyttäen ja tiileen piti vielä saada hautumajälkiä. Tiilet ovat kooltaan 265x125x62 millimetriä eli ne poikkeavat normikokoluokista.

Vanha kivirakennus taipui hyvin uuteen käyttötarkoitukseen. Kiinteistössä oli kolme erilaista runkosyvyyttä ja syvimpään osaan tehtiin hotelli. Muihin osiin rakennettiin vuokrattavia ja omistusasuntoja.

Arkkitehti Toivo Paatela suunnitteli vuonna 1940 valmistuneen ja funkkistyylin arvokkaana edustajana pidetyn Keskon Katajanokan punatiilisen kiinteistön. Rakennus oli tyhjillään pari vuotta ennen kuin se päätettiin korjata ja muuttaa asunnoiksi ja hotelliksi vuonna 2014 järjestetyn ideakilpailun pohjalta. Kilpailun voitti ja rakennussuunnitelmat laati L Arkkitehdit.

Korttelin täyttävä kiinteistö ehti olla Keskon pääkonttorina, toimistokäytössä, kahvinpaahtimona ja jopa banaaninkypsyttämönä yli 70 vuotta. Kiinteistössä on rakennusoikeutta 28 600 neliömetriä ja se on asemakaavassa suojeltu kaupunkikuvallisesti arvokkaana kohteena.

Rakennuksen käyttötarkoitus muuttui ja ulkoseinän lämmöneristystä piti tämän vuoksi parantaa. Vanhat julkisivumuuraukset purettiin ja uusista tehtiin kooltaan, väritykseltään ja tekstuuriltaan mahdollisimman lähelle alkuperäisen mukaisia

Peruskorjausta valvoivat Helsingin rakennusvalvonta ja suojelun vuoksi myös Kaupunginmuseo.

Wienerbergerin Korian tehtaalla valmistettiin 300 000 tiiltä kahta eri polttomenetelmää käyttäen. Polttoerät sekoitettiin keskenään käsin. Pintaharjaus tehtiin kevyesti häivyttäen ja tiileen piti vielä saada hautumajälkiä. Tiilet ovat kooltaan 265x125x62 millimetriä eli ne poikkeavat normikokoluokista.

Vanha kivirakennus taipui hyvin uuteen käyttötarkoitukseen. Kiinteistössä oli kolme erilaista runkosyvyyttä ja syvimpään osaan tehtiin hotelli. Muihin osiin rakennettiin vuokrattavia ja omistusasuntoja.

Kiinteistölle voi odottaa lähes uuden rakennuksen mukaista käyttöikää. Vain kantavat pysty- ja vaakarakenteet jäivät ennalleen. Lähes kaikki muu kuten ulkovaippa, vesikatteet, talotekniikka ja sisäpinnat uusittiin. Kiinteistössä on kaukolämmitys, koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla ja osassa myös kaukojäähdytys.

Keskon entinen pääkonttori, Satamakatu 3, Helsinki

 • Toimistotalo korjattiin asuinrakennuksiksi ja hotelliksi, 65 omistusasuntoa, 120 vuokra-asuntoa, 263 hotellihuonetta, yhteinen sisäpiha ja sen alla autohalli
 • Rakennuttaja: Keskinäinen työeläkeyhtiö Varma ja sijoitusyhtiöt
 • Pääurakoitsijat: Lehto Group Oyj ja Consti Yhtiöt Oyj
 • Arkkitehtisuunnittelu: L Arkkitehdit Oy, pääsuunnittelija Robert Trapp, vastaava arkkitehtisuunnittelija Anu Pahkala, A- ja B-siipien projektiarkkitehti Hanna Koskela, C-siiven projektiarkkitehti Teemu Immonen
 • Rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy, Anssi Kolehmainen
 • LVIJA-suunnittelu: Sweco Talotekniikka Oy, Kalevi Vehmaa
 • Sähkösuunnittelu: Sweco Talotekniikka Oy, Juuso Kohvakka ja Juho Jussilainen
 • Paloturvallisuussuunnittelu: L2 Paloturvallisuus Oy, Juha-Pekka Laaksonen
 • Julkisivun uudet tiilet ja määrälaskenta: Wienerberger Oy
 • Rakennusoikeus 28 600 neliömetriä ja tontti 5775 neliömetriä
 • Rakennusaika syksy 2017–syksy 2019