Rappaus

Pyhän Laurin kappeli, Vantaa

Vantaan Pyhän Laurin kirkko on Helsingin pitäjän kirkonkylässä pääkaupunki seudun vanhin rakennus. Uusi Pyhän Laurin kappeli on entisen paikalla kirkon kanssa samassa pihapiirissä. Siunauskappelin suunnittelusta järjestetyn avoimen kilpailun voitti tuolloin juuri opiskelunsa päättäneet nuoret suunnittelijat ehdotuksellaan ”Polku”.  Moderni kappeli hillittynä ja eleettömänä rakennuksena soveltuu hyvin vanhan pappilan maisemaan.

Suunnittelun lähtökohtana oli eläytyminen surevan omaisen asemaan. Kappelin arkkitehtuurissa kuvataan kristityn matkaa ajasta iäisyyteen. Polku alkaa jo rakennuksen ulkopuolelta, kirkkopihalta.

Kappelin aula on matala ja hieman hämärä. Sen ikkunoista avautuu näkymä näkymä kirkolle ja pappilan puistoon.

Kappelissa on siunauksia hyvin tiuhaan. Polku kulkee kuitenkin niin, että saattoväet eivät kohtaa toisiaan. Aulasta vie isoon kappeliin pitkä käytävä, joka on kuin siirtymäriitti. Käytävä pitää myös aulan äänet loitolla.

Käytävä avautuu valoisaan, korkeaan saliin.

Polku kulkee seinän viertä, mutta se ei pääty, vaan kääntyy muurin mukaisesti kohti poistumispuutarhaa.

Ääneneristykseen kiinnitettiin erityistä huomiota, mikä oli yksi syy massiivisen tiilirakenteen valintaan. Kappelissa onkin hiljaista ja ihanteellinen akustiikka musiikin kannalta.

Salin ikkunoiden ulkopuolella on kaksinkertainen kupariverkko, ”tuonpuoleisen verho”.  Salista nähdään ulos, mutta ulkoa ei kuitenkaan nähdä sisälle. Ikkunat ovat kohti etelää, joten lämpökuorma osuu verhoon eikä suoraan seinään,

Pyhän Laurin kappelissa on kaksi kappelia: iso 130-paikkainen ja pienempi 30-paikkainen. Uurnanluovutustilassa on istuimet 10 omaiselle. Ison kappelin alapuolella on 35 vainajan kylmäsäilytystila, josta nosturi tuo arkun suoraan kappeliin.

Bruttoala 1 879 m2

Rakennuskustannukset 10 milj. euroa