Julkinen rakentaminen

Sovituksen kirkko, Hollola

Hollolan uuden, vuonna 2010 valmistuneen kirkon ja seurakuntakeskuksen tilaohjelmassa päädyttiin yhteen, L-kirjaimen muotoiseen rakennukseen. Sovituksen kirkko onkin arkkitehti Sauli Havaksen ehdotus rakennuksen nimeksi. Rakennus on yhtä aikaa kirkko ja seurakuntakeskus. Sen arkkitehtuuri sovittaa toisiinsa sekä tiloja että materiaaleja.

Sovituksenkirkko on kolmikerroksinen. Eri työmuodot on sijoitettu omiin tiloihinsa. Ensimmäisessä kerroksessa on lähetys-, nuoriso- ja varhaisnuorisotyö sekä sauna.

Toinen kerros on pääkerros. Siinä sijaitsevat kirkon lisäksi seurakuntasalit, kirkkoherranvirasto, diakoniatyö, keittiö, päiväkerho ja musiikkitilat.

Ylimmässä kerroksessa on taloustoimisto ja pappien työtilat.

Pääkerroksen noin sadan metrin pituinen aula ja käytävä on rakennuksen kokoava tekijä, jossa kaikki rakennuksen käyttäjät kohtaavat. Kirkkosali on sijoitettu rakennuksen kulmaan, jonne rakennuksen massakin huipentuu. Seurakuntasalit ovat kirkkosalin kummallakin sivustalla ja yhdistettävissä sen kanssa. Tarvittaessa lähes 600 ihmistä saadaan samaan tilaan.

Sovituksenkirkon materiaalit on valittu paikallisia perinteitä kunnioittaen ja kestävän rakentamisen periaattein.

Kirkko sijaitsee vilkkaasti liikennöityjen valtatien ja katujen risteyksessä. Paikalla muuratut julkisivut antavat liikennettä vasten ääntä eristävän muurin. Julkisivujen uritettu tiili tuo pintaan erilaisia varjoja auringonvalon mukaan, mikä saa pinnan elämään.

  • Valmistusvuosi: 2010
  • Sijainti: Hollola, Keskuskatu 2
  • Suunnittelija: Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy/arkkitehti SAFA Sauli Havas
  • Materiaali: Julkisivuissa sakraalitilojen kohdalla tumma tiili, muualla vaalea rappaus tai puuverhoilu, runko koottu betonielementeistä
  • Bruttopinta-ala: 4 178 m²
  • Kustannusarvio: 14 milj. euroa, mikä sisältää 0,5 milj. euron urut