Elinkaari

Mikonkatu 11, Helsinki

Toimistoista asuntoja

Hartela Oy on peruskorjannut Helsingin ydinkeskustassa, Mikonkadulla ja Vuorikadulla, kahteen yli satavuotiaaseen taloon yhteensä 50 arvoasuntoa. Lisäksi sisäpihoille rakennettiin 64 asuntoa. Vuorikatu 4 on viisikerroksinen asuintalo, joka valmistui vuonna 1890. Sen suunnitteli arkkitehti Johan Pihlgrén.

Mikonkatu 11 on viisikerroksinen liike- ja asuintalo, joka valmistui vuonna 1912. Sen suunnittelivat arkkitehdit W. G. Palmvist ja Einar Sjöström. Julkisivun graniittiveistokset on tehnyt taiteilija Gunnar Finne.

Kohteissa tutkittiin hotelli- ja asuntokäyttöä. Asuntoihin päätymistä edesauttoi se, että molemmat talot oli aikanaan rakennettu pääosin asunnoiksi, tosin Mikonkatu 11:ssa, ”Liikepalatsissa”, oli alun perin myös paljon liiketiloja. Molemmat rakennukset olivat jo pitkään olleet toimistokäytössä.

Suojeluun, esteettömyyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat käytiin kaavoitusprosessissa yksityiskohtaisesti läpi ja poikkeamat listattiin rakennuslupaan.

Vanhojen rakennusten osalta lisäväestönsuojarakentamista ei tarvittu. Uusista autopaikoista osa saatiin mahtumaan tontille, osalle on varaus läheisestä pysäköintihallista. Kaavaprosessissa tullut yksi valitus pystyttiin ratkaisemaan varsin helposti katon korkoa muuttamalla.

Mikonkatu 11 sijaitsee keskellä Kluuvin ruhjetta. Perustusten huonokuntoiset puupaalujen vahvistaminen oli sekä suunnittelulle että toteutukselle vaativa tehtävä.

Mikonkadulla entisöitiin myös Suomen vanhimpiin kuuluva henkilöhissi, vain lattia ja koneisto uusittiin.