Ajankohtaista

Paksueriste-rappauksella energiatehoa

Tampereen Nekalassa Kuoppamäentie 19:ssä vanha julkisivu oli sekä huonokuntoinen että energiasyöppö. Ennen uuden julkisivurakenteen asentamista vanha siporex-kerros purettiin, minkä jälkeen vanha pinta oli vielä oikaistava.

– Keskimäärin 40 millimetrin paksuudelta oli oiottava ennen kuin pääsimme asentamaan villoituksen, verkotuksen ja uuden rappauksen. Käytimme Lakka-kuitulaastia, jonka kuidut mahdollistavat suuret täyttöpaksuudet yhdellä levityskerralla ja varmistavat lujuuden, työmaapäällikkö Tommy Koivula MV-Maalaus Oy:stä kertoo.

Tässäkin tapauksessa valittiin paksueristerappaus, koska samalla pitää parantaa energiatehokkuutta. Työ alkoi toukokuussa 2016 ja jatkui lokakuun loppuun. Puoli vuotta riittää juuri ja juuri runsaan tuhannen julkisivuneliömetrin osittaiseen purkamiseen, epätasaisen pinnan oikaisemiseen ja uuden rakenteen asentamiseen. Sen kauempaa urakka ei saisi kestää, koska sääriskit kasvaisivat liiaksi.

Käsityötaitoa ja hyvää mittatuntumaa tarvitaan edelleen, jotta suunnitelmien mukainen kerros saadaan aikaiseksi mahdollisimman tasaisena koko julkisivulle. Kun pinnat oli oikaistu, asennettiin ensin villat ja verkot, minkä jälkeen rapattiin kolmessa kerroksessa: tartunta-, täyttö- ja pintarappaus.

_ Uloin rappauskerros on noin puolen senttimetrin vahvuinen. Paksuus arvioidaan pitkän kokemuksen mukaisella tuntumalla, Tommy Koivula toteaa.

Lisätietoa paksueristerappauksesta