Ajankohtaista

”Kaupunkisuunnittelu arkkitehtuuria tärkeämpää”

– Uusilta kaupunginosilta puuttuu identiteetti. Kaikki ovat samanlaisia riippumatta siitä, missä maassa ne sijaitsevat. Kansainvälisestä tyylistä on tullut tärkeää ja samalla on unohdettu asukkaiden tunteet ja tarpeet.

Näin sanoo kansainvälisesti tunnettu, persoonallista kaupunkisuunnittelua edustava hollantilainen arkkitehti Sjoerd Soeters.

Hänen johtamansa tiimit ovat suunnitelleet muun muassa Java Eilandin Amsterdamissa ja Slusseholmin Kööpenhaminassa.

– Miksi Amsterdamin kanavien varsilla olevat talot ovat edelleen viehättäviä, kestäviä ja käytössä, Soeters kysyy. Ja vastaa: koska kaupunkilaiset rakensivat ne itselleen. Materiaalit ovat laadukkaita ja pitkäikäisiä, rakennusten sijoittelu luontevaa. Kenellekään ei tulisi mieleen purkaa taloja.

– Java Eilandilla olen halunnut tuoda heijastuman tuohon kultaiseen aikaan ja palauttaa persoonallisuuden rakennuksiin.

Urbanismi ja kivimateriaalit kunniassa

Sjoerd Soeters sanoo olevansa ”konservatiivinen arkkitehti”.

– Teollisuus testaa kaikki innovaationsa tarkoin. Arkkitehtuurissa ei testata mitään. Kun arkkitehti saa ajatuksen, se toteutetaan ja jos ei onnistuta, rakennus puretaan 20 vuoden päästä. On todella väärin laittaa rakennuksen käyttäjä kokeilun uhriksi, Soeters painottaa.

– Rakennusmateriaaleilla on suuri merkitys. Monille rakennuksille annetaan jo sadan vuoden elinkaari, mutta energiatehokkuuden ja kierrätettävyyden kannalta se voisi olla kolmesataa vuottakin.

– Minä ja tiimimme käytämme suunnitelmissa paljon tiiltä ja harkkoja. Puuta käytetään vain silloin, kun voidaan olla ehdottoman varmoja sen pysymisestä kuivana.

Sjoerd Soeters korostaa vahvasti kaupunkisuunnittelun merkitystä – rakennussuunnittelu ja arkkitehtuuri tulevat vasta sen jälkeen.

– Hyväkään arkkitehtuuri ei saa huonoa kaavaa toimimaan.

Sjoerd Soetersin PPHP-toimiston osuva tunnuslause on ”pleasant places, happy people”.

sjoerd-soetersKaupungistuminen on kaupunkisuunnittelun suurin kansainvälinen trendi. Korkeilla asuinrakennuksilla saadaan tehokkuutta, mutta ne eivät luo viihtyisiä asuinalueita, Sjoerd Soeters sanoo.

Sjoerd Soeters esitelmöi Kestävä Kivitalo -seminaarissa Helsingissä 6.10.2016

 

 

 

soeters_java_eilandAmsterdamin Java Eiland muuttui Sjoerd Soetersin suunnitelmien mukaan moderniksi, kivirakenteiseksi asuinalueeksi, jossa saaren poikki kulkee neljä kanavaa. Soeters halusi kunnioittaa perinteistä amsterdamilaista kaupunkisuunnittelua ja -rakentamista.

 

 

soeters_slusseholmKööpenhaminan Sydhavnen on venetsialaistyylinen kaupunginosa, jonka suunnittelussa oli mukana noin 30 arkkitehtiä – Sjoerd Soetersin toiveen mukaisesti myös nuoria.

soeters_slusseholm2

 

 

 

Sydhavnenin sisäpihat ovat viihtyisiä ja turvallisia, sillä niissä ei ole autoja.