Ajankohtaista

Kasarmialueelle uusi käyttötarkoitus Lahdessa

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kasarmialueen vanhat rakennukset muuttuvat asunnoiksi ja toimistoiksi sekä saavat rinnalleen uusia asuinrakennuksia.

Hennalan varuskunnan lopetus 2014 tuli yllätyksenä Lahden kaupungille. Kaupunki ei olisi tarvinnut uutta asuinaluetta, sillä yleiskaavassa oli ihan tarpeeksi tonttivarauksia asuinrakentamiselle.

– Kun tilanteet muuttuivat, piti tarttua toimeen nopeasti, projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen Lahden kaupungilta sanoo.

Senaatti-kiinteistöt laittoi alueen rakennukset heti myyntiin.

– Suurin osa on jo myyty yksityisille ostajille, jotka kunnostavat rakennuksia asunnoiksi ja toimitiloiksi. Rakennukset ovat suojeltuja eli niiden korjaamiseen on omat sääntönsä. Kiinteistöjen ostajille onkin laadittu korjaus- ja ympäristöoppaat.

– Meitä hieman kritisoitiin siitä, että alueelle olisi pitänyt laatia uusi asemakaava ennen kuin rakennuksia alettiin korjata ja käyttötarkoitusta muuttaa. Tavoitteena on kuitenkin saada rakennukset mahdollisimman pian uuteen käyttöön. Tyhjillään olevat rakennukset rapistuvat ja niihin kohdistuu ilkivaltaa.

Helmi lähes keskustassa

Hennalan alue sijaitsee vain pari kilometriä Lahden keskustasta.

– Moni onkin hämmästellyt, miten tällainen alue voi olla keskellä yhdyskuntarakennetta, Pirkko-Leena Jakonen sanoo.

Hennalassa on kolmisenkymmentä komeaa punatiilistä rakennusta, jotka on tehty Venäjän vallan aikana 1900-luvun alussa. Suurimmat rakennukset ovat kaksi pitkää miehistökasarmia. Kaikki vanhat tiilirakennukset sekä vaaleaksi rapattu sotilaskoti kuuluvat valtakunnallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön alueeseen eli ne tullaan säilyttämään alueen käyttötarkoituksen muuttuessa.

– Rakennukset ovat suhteellisen hyvässä kunnossa. Puolustusvoimillahan ei ollut tarkoitus luopua alueesta, joten kiinteistöistä on pidetty huolta.

Omaleimainen osa Lahtea

Lahden kaupungin tavoitteena on kehittää Hennalasta uusi, omaleimainen osa Lahtea. Alueelle tulee ns. sekarakenne eli asuntojen lisäksi on toimisto- ja toimitiloja.

Hennalaan kuuluu noin 30 hehtaarin harjoituskenttäalue, jonne suunnitellaan uutta asuinaluetta. Sen kehittämiseksi julistettiin ideakilpailu, jonka tuloksena valittiin viisi huipputyöryhmää mukaan ideointiin. Pääosa suunniteltavasta rakentamisesta on asuntoja, kaikkiaan noin 100 000 kerrosneliötä.

– Sekä vanhojen kiinteistöjen kunnostus että uusien talojen rakentaminen pyritään toteuttamaan vaiheittain. Alueen toteuttaminen tulee kestämään pitkään ja on tärkeää, etteivät ensimmäisetkään muuttajat koe asuvansa jatkuvalla rakennustyömaalla, Pirkko-Leena Jakonen korostaa.

Hennalan arvokkaan komea ilme syntyy vanhoista punatiilirakennuksista sekä jyhkeästä puustosta.

– Olen laittanut merkille, miten vanha punatiili on aina hyvän näköinen – niin auringon paisteessa, sateessa kuin kaikkina vuodenaikoina, Pirkko-Leena Jakonen tuumii.

 

Hennalassa on kolmisenkymmentä komeaa punatiilistä rakennusta, jotka on tehty Venäjän vallan aikana 1900-luvun alussa.

kivitaloinfo_hennala1

– Tavoitteena on säilyttää vanha rakennuskanta, rakentaa uutta ja luoda Hennalasta vetovoimainen asuinalue, projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen Lahden kaupungilta toteaa.