Ajankohtaista

Rapattu tiili: Kestävä ja ilmeikäs julkisivu

Tiilestä muurattu julkisivu saa usein pintaansa myös rappauksen. Puhtaaksimuuraus ja rappaus eivät kilpaile keskenään, päinvastoin: molemmilla on etunsa ja usein ne täydentävät toisiaan.

– Julkisivuissa puhtaaksimuuraus ja rappaus ovat pintoina ihan erilaiset. Puhtaaksimuurattu on tunnelmaltaan vankka ja muurimainen, kun taas rappaus antaa kevyemmän vaikutelman, arkkitehti Veikko Mäkipaja Arkkitehdit Hannunkari ja Mäkipaja Oy:stä tiivistää näiden kahden pinnan ulkoisen eron.

Rapattu pinta tuo hyvin esille rakennuksen plastisia muotoja. Rappausta käytetään usein tiilipinnan kontrastina – ja myös päinvastoin.

Kestävä julkisivu

– Jos haluaa kestävän julkisivun, silloin tiili ja rapattu tiili ovat hyviä vaihtoehtoja, Veikko Mäkipaja sanoo.

Heidän toimistonsa on tehnyt paljon tällaisia kohteita erittäin vaativiin olosuhteisiin. Esimerkiksi Helsingin Eiranrantaan valmistui kahden talon As Oy Eiran Kommodori kahdeksan vuotta sitten.

– Siinä muurauksen päälle tehtiin moderni kaksikerrosrappaus ja julkisivut ovat kestäneet erittäin hyvin, Mäkipaja toteaa.

2016 valmistui Helsingin Lauttasaareen As Oy Larunportti.

– Se on yksiaineinen rakennus, jossa sileä valkoinen rappaus ja aukotus tuovat massoittelun selkeästi esille.

Molemmat kohteet ovat vapaarahoitteista asuntotuotantoa, mutta tiilen ja rappauksen yhdistelmä ei ole kallis ratkaisu sinänsä.

– Moni rakennuttaja haluaa tällaisen ratkaisun, koska he ymmärtävät sen kestävyyden tuomat edut rakennuksen elinkaaren aikana. Rapatun tiilijulkisivun saa toisaalta myös sopimaan ara-tuotannon rajoihin, Veikko Mäkipaja sanoo.

kivitaloinfo_larunportti

Helsingin Lauttasaaressa 2016 valmistunut As Oy Larunportti on selkeän tyylikäs.

kivitaloinfo_eiranranta

As Oy Eiran Kommodorissa Helsingissä on tiilen päällä kaksikerrosrappaus. Julkisivu on kestänyt vaativissa olosuhteissa meren rannalla hyvin.