Ajankohtaista

Kestävä rakentaminen on vastuullisuutta

– Pitkäjännitteisenä sijoittajana meille on tärkeää, että valitut ratkaisut ja rakennusmateriaalit ovat kestäviä ja mahdollisimman huoltovapaita.

Nämä asiat eivät missään nimessä merkitse kalliimpaa rakentamista, sillä koko elinkaaren ajalla kalleimmaksi tulee usein se, jos ei tee kestävää, sanoo rakennuttajapäällikkö Niina Rajakoski Ilmariselta.

– Kokemusten kautta olemme esimerkiksi tehneet päätöksen, että kaikessa rakentamisessamme märkätilat tehdään kivirakenteisina. Esimerkiksi mahdollisen vesivahingon aiheuttama vaurio on näin paljon helpompi korjata kuin levyrakenteisessa kylpyhuoneessa.

Niina Rajakosken mukaan detaljisuunnitteluun ja sen tarkastamiseen sekä toteutettavuuteen pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota.

– Suomessa ulkolämpötilan ero voi olla vuodessa jopa 70 astetta, rankkasateet ja myrskyt sekä tuulet lisääntyvät, korkean suhteellisen kosteuden jaksot pitkittyvät ja asettavat näin ollen suuremmat haasteet kestäville julkisivuille ja sen rakenteille. Jatkossa pitääkin entistä tarkemmin miettiä, mitkä materiaalit kestävät oikeasti ääriolosuhteissa.

Selkeitä vaatimuksia

Niina Rajakosken mukaan rakennuttajalla ja sijoittajalla pitää olla selkeät ja todennettavat vaatimukset.

– Esimerkiksi meillä on vaatimukset tavoitetilasta ja lopputuotteen laadusta kirjattuina suunnitteluohjeisiin. Lisäksi edellytämme, että kohteissamme käytetään vain hyviksi todettuja suunnitteluratkaisuja ja järjestelmiä, Rajakoski sanoo.

– Vaatimukset eivät aiheuta rakennuskustannusten nousua, kun panostetaan enemmän jo suunnitteluun.

Niina Rajakosken mukaan kaikille vaatimuksille pitää olla aina myös perusteensa.

– Rakennusten tulee olla terveellisiä ja turvallisia rakentaa, elää, työskennellä ja viihtyä. Lopputuotteen tulee olla laadukas ja moitteeton koko elinkaaren ajan. On tärkeää, että kohde suunnitellaan niin, että sitä oikeasti pystytään ylläpitämään. Silloin se säilyttää myös arvonsa.

 

ilmarinen_solnatie37

– Edellytämme, että kohteissamme käytetään vain hyviksi todettuja suunnitteluratkaisuja ja järjestelmiä, sanoo Niina Rajakoski. Kuvassa hän neuvottelemassa Ilmarisen peruskorjauskohteen työmaalla Helsingin Solnantiellä.

Kerromme  aiheesta lisää Kivestä Muuraamalla -lehdessä 1/2017.