Ajankohtaista

Kivitalo ja komea maisema sopivat yhteen

 

kivitaloinfo_pientalo_lammi_kivitalo4

Seppo Kärkkäinen ja Ritva Tiirikainen halusivat uuden kaupunkikodin luonnonvaraiselle tontille järven rannalla ja lähellä hyviä lenkkimaastoja. Luonnollisesti muitakin toiveita oli.

– Asuintilat haluttiin yhteen kerrokseen, jotta asuminen on helppoa vanhemmallakin iällä. Omalle yritykselle tarvittiin kunnollinen työtila ja aikuisille lapsillemme vierashuoneet.

Kallaveden rannalta löytyi toiveiden mukainen kallioinen tontti. Saaristokaupungissa kivirakenteinen pientalo avautuu upeaan järvimaisemaan, joka on melkein osa avaraa, luonnonläheistä rakennusta.

Kalliota kunnioittaen

Pariskunta oli nähnyt rakennusarkkitehti Katja Jämsän suunnittelemia pientaloja, jotka olivat olleet heillekin mieluisia. Siitä alkoi yhteistyö, joka ei Seppo Kärkkäisen mukaan olisi voinut helpommin sujua. Talotoimittajat kilpailutettiin Katja Jämsän suunnitelmien perusteella ja valituksi tuli Lammi-Kivitalot.

– Rakennusmateriaali ei ollut jo heti alussa selvä valinta. Pikkuhiljaa ajatuksemme alkoivat kääntyä kivitalon puoleen, koska se on tiivis, kestävä ja huoltovapaa. Myös kodin turvallisuus ja terveellisyys ovat meille tärkeitä.

Tontti on hyvin kapea, mikä toi haastetta suunnittelulle.

– Katja Jämsä osasi ratkaista asiat hyvin ammattitaitoisesti, Seppo Kärkkäinen kiittää.

– Emme halunneet muokata kalliota, vaan taloa suunniteltiin sen mukaisesti. Tontin korkeuserot otettiin huomioon sisätilojen korkeuseroissa, Katja Jämsä toteaa.

Talo on kaksitasoinen siten, että alatasolla on autotalli ja työtilat ja ylätasolla asuintilat kuten oli toivottukin. Eteinen, keittiö sekä ruokailu- ja olohuoneet muodostavat yhden avaran tilan, jossa huonekorkeus on parhaimmillaan 5,5 metriä.

Vau-efekti toteutui

Seppo Kärkkäinen sanoo heidän toivoneen niin avointa näkymää järvelle kuin mahdollista.

– Minulla oli tavoitteena, että ihminen taloon sisään tullessaan huudahtaa ”vau”. Siinä taidettiin onnistua, Katja Jämsä myhäilee.

Luonto suorastaan tulvii osaksi sisätilaa. Luontoteema näkyy myös talon sisustuksessa niin materiaaleissa kuin värityksessä. Talo on hyvin tyylikäs ja monimuotoinen myös ulkopäin.

– Kattokaltevuus oli kaavassa määrätty, mutta talosta olisi sen mukaan tullut persoonaton. Arkkitehdin ajatus käyttää eri kattokaltevuuksia meni läpi rakennusvalvonnassa ja näin saimme ilmeikkään talon, Seppo Kärkkäinen kertoo.

kivitaloinfo_pientalo_lammi_kivitalot3

Kivitalot selkäytimessä

Katja Jämsä on erikoistunut pientaloihin ja kivirakenteisia taloja on hänen toimistossaan suunniteltu erityisen paljon.

– Kivitalojen suunnittelu on minulla jo selkäytimessä. Moduulimitoitus on selkeää sekä suunnittelun että työmaan kannalta. Jos arkkitehti ei viitsi tai osaa sitä hyödyntää, joudutaan työmaalla halkaisemaan harkkoja. Se lisää työtä, Katja Jämsä toteaa.

Kivitaloinfo_pientalo_lammi_kivitalot1

Pientalo, Rantakallionkuja, Kuopio

  • Valmistunut 2015
  • Kerrosala 230 m2
  • Oh, rh, k, et, wc, tv-huone, 3 kpl mh, s+psh+wc, khh, 2 kpl vh, työtila, autokatos
  • Talotoimittaja: Lammi-Kivitalot
  • Runkorakenne: Lämpöeristetty valuharkko LL400
  • Julkisivu: rapattu
  • Arkkitehtisuunnittelu: Katja Jämsä