Ajankohtaista

Leca-sora helposti myös sääsuojatulle työmaalle

Leca-soran nosto ja levitys myös sääsuojatulle katolle on helppoa nostolaatikolla, jossa on pitkä letku. Näin kevytsora saadaan katolle avaamalla sääsuojaa vain tarvittavin osin.

Leca_2

Kevytsoralla eristetty yläpohja on rakenteeltaan yksinkertainen ja toimintavarma ratkaisu tasaisille ja loiville kattorakenteille. Leca-sorakattoja onkin tehty Suomessa noin 25 miljoonan neliön verran.

Helsingin Asuntotuotannon Maunulaan valmistuva Helsingin Asumisoikeus Tammiotien tasakattoisten rakennusten yläpohjat eristettiin Leca-soralla. Yhtiöön kuuluu kolme erillistä rakennusta, jotka valmistuvat vaiheittain. Työmaan aikainen kosteudenhallinta on turvattu huputuksilla.

– Sääsuojat ovat erittäin hyödyllisiä. Ne ovat hieman työläitä asentaa, mutta tienaavat hintansa varsinkin sateisena kesänä. Tosin Leca-sorarakenne ei ole niin herkkä kosteudelle kuin muut eristeratkaisut, sanoo työmaainsinööri Ville Hannonen Varte Oy:stä. Varte vastaa kohteen pääurakoinnista.

”Kärsä” hyvässä käytössä

Nostolaatikkoon liitettävä noin kymmenen metrin letku on Leca Finland Oy:n omaa tuotekehitystä. Työmaalla yhdistelmä on jo saanut nimekseen ”kärsäjassikka”.

Maunulan työmaalla mestariharjoittelija Jari Hannola oli ensi kertaa tekemisissä letkullisen nostolaatikon kanssa. Kokemus on erittäin hyvä.

– Nostolaatikko ei sovi sääsuojien kaarien väliin eli ilman letkua pitäisi sääsuojaa purkaa aika isolta alalta. Nyt saadaan kevytsora letkua pitkin telttaan sisälle ja kohdennettua siellä helposti. Letkua käyttämällä kevytsora ei pölyäkään niin paljon kuin työmaalle puhaltamalla, Hannola lisää.

  • Aiheesta on laajempi artikkeli lokakuussa ilmestyvässä Kivestä Muuraamalla -lehdessä