Ajankohtaista

Lehtikankaan monitoimitalo tehokas ja ekologinen

Kajaanin Lehtikankaan monitoimitalo otettiin käyttöön vuonna 2017  koulujen syyslukukauden alussa. –Ratkaisu perustuu tehokkaaseen, ekologiseen ja järkevään tilaratkaisuun, jonka vapaamuotoinen sola halkaisee, arkkitehti SAFA Ville-Pekka Ikola alt Arkkitehdit Oy:stä kertoo.

Rakennuksen muotokieli on vahvasti kaareva.

– Tilojen sijoittuminen ja niiden keskinäiset yhteydet olivat jatkuvasti mukana suunnittelun prosessissa. Kaarevat muodot eivät tuoneet haasteita, vaan muodolla pikemminkin ratkaistiin ongelmia. Kaarevuus mahdollisti muun muassa syvän rungon ja sisätilojen polveilevan rytmin.

Kajaanin kaupunki toimi tilaajana projektissa ja saman pöydän ääreen koottiin eri osapuolet.

– Halusimme, että suunnittelussa on mukana myös tilojen tulevien käyttäjien laaja edustus. Samoin kaupungin sisäinen yhteistyö eri toimialojen välillä oli tiivistä. Suunnittelulle annettiin myös riittävästi aikaa – sekä arkkitehtisuunnittelun luonnosvaiheelle että toteutussuunnittelulle varattiin kummallekin vuosi, kertoo rakennuttajapäällikkö Jari Pietarila Kajaanin kaupungilta.

Lopulta suunnittelussa painottuivat erityisesti terveellinen sisäilma, tilatehokkuus, toimintojen yhdistäminen ja sen synergiaedut, käytännöllisyys sekä sujuva kiinteistöhuolto. Jari Pietarilan mukaan tilaaja ja suunnittelijat yhdessä kiinnittivät erityistä huomiota rakennuksen materiaalivalintoihin. – Korostimme kestävyyttä, akustiikkaa ja hyvää sisäilmaa, Pietarila sanoo.

Rakennuksen tiiliverhous määriteltiin jo hankesuunnitteluvaiheessa. – Tavoitteena oli pitkäikäinen, kestävä ja huoltovapaa julkisivu. Tiili soveltuu arkkitehtonisesti erittäin hyvin julkiseen rakennukseen ja luo arvokkaan sekä kauniin ilmeen rakennukselle, Pietarila jatkaa.

Lehtikankaan monitoimitalo

  • Rakennuttaja: Kajaanin kaupunki, ympäristötekninen toimiala, tilakeskus
  • Pääsuunnittelija, Martti Karsikas, Arkkitehtitoimisto Karsikas Oy
  • Arkkitehtisuunnittelijoiden työryhmä: alt Arkkitehdit Oy, Ville-Pekka Ikola, Kalle Vahtera, Antti Karsikas
  • Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Savolainen Oy (Suunnittelutoimisto Määttä Oy)
  • Pääurakoitsija: JL-Rakentajat Oy
  • LVIS-suunnittelu, Sitowise (Arkins Suunnittelu Oy)
  • Automaatiourakoitsija Schneider Electric Oy
  • Rakennusaika 6/2015–8/2017
  • Bruttopinta-ala: 12 665 m2
  • Kustannusarvio: 25 milj. euroa