Pientalot

Rantakallionkuja, Kuopio

Seppo Kärkkäisen ja Ritva Tiirikaisen uusi kaupunkikoti on luonnonvaraisella tontilla Kallaveden rannalla ja lähellä hyviä lenkkimaastoja.

Asuintilat on yhdessä kerroksessa, jotta asuminen on helppoa vanhemmallakin iällä. Omalle yritykselle tarvittiin kunnollinen työtila ja aikuisille lapsillemme vierashuoneet.

Kivirakenteinen pientalo avautuu upeaan järvimaisemaan, joka on melkein osa avaraa, luonnonläheistä rakennusta.

Pariskunta oli nähnyt rakennusarkkitehti Katja Jämsän suunnittelemia pientaloja, jotka olivat olleet heillekin mieluisia. Siitä alkoi yhteistyö, joka ei Seppo Kärkkäisen mukaan olisi voinut helpommin sujua. Talotoimittajat kilpailutettiin Katja Jämsän suunnitelmien perusteella ja valituksi tuli Lammi-Kivitalot.

Rakennusmateriaalin valinnassa ajatukset alkoivat kääntyä kivitalon puoleen, koska se on tiivis, kestävä ja huoltovapaa. Myös kodin turvallisuus ja terveellisyys ovat tärkeitä.

Kalliota ei haluttu muokata, vaan taloa suunniteltiin sen mukaisesti. Tontin korkeuserot otettiin huomioon sisätilojen korkeuseroissa.

Talo on kaksitasoinen siten, että alatasolla on autotalli ja työtilat ja ylätasolla asuintilat kuten oli toivottukin. Eteinen, keittiö sekä ruokailu- ja olohuoneet muodostavat yhden avaran tilan, jossa huonekorkeus on parhaimmillaan 5,5 metriä.

Kattokaltevuus oli kaavassa määrätty, mutta talosta olisi sen mukaan tullut persoonaton. Arkkitehdin ajatus käyttää eri kattokaltevuuksia meni läpi rakennusvalvonnassa ja näin saatiin ilmeikäs talo.

  • Valmistunut 2015
  • Kerrosala 230 m2
  • Oh, rh, k, et, wc, tv-huone, 3 kpl mh, s+psh+wc, khh, 2 kpl vh, työtila, autokatos
  • Talotoimittaja: Lammi-Kivitalot
  • Runkorakenne: Lämpöeristetty valuharkko LL400
  • Julkisivu: rapattu
  • Arkkitehtisuunnittelu: Katja Jämsä